İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GENEL Japon deprem uzmanından tüyler ürperten sözler: Türkiye'de  büyük deprem beklenen illeri tek tek açıkladı

Japon deprem uzmanından tüyler ürperten sözler: Türkiye'de  büyük deprem beklenen illeri tek tek açıkladı

Japon mühendis Yoshinori Moriwaki Adana'da deprem konusunda eğitim verdi

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Adana'da deprem ve bina güçlendirmesi hakkında eğitim verdi.

Özel bir yapı kimyasalları firmasının "Yeniden Hep Beraber Ayağa Kalkıyoruz" mottosuyla Japon felsefesi olan Kintsugi'den ilhamla hayata geçirilen projenin eğitimi, deprem uzmanı Moriwaki'nin katılımıyla bir otelde gerçekleştirildi.

Yaklaşık 32 yıldır Türkiye'de yaşayan Moriwaki, Türkiye'nin Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin birçok bölgesinde halen depremlerin beklendiğini söyleyen Moriwaki, “Japonya ve Türkiye’de depremler sürekli oluyor. Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı. Bundan sonra Hatay’dan sonra Kıbrıs’ta veya denizin içerisinde kırılmalar olabilir. Onun haricinde Muş, Bitlis ve Van’a kadar olan bölgede ayrıca İzmir ve Marmara bölgesinde deprem bekleniyor. İzmir’de yakın zamanda deprem oldu ama İzmir’in kendisi daha kırılmadı. Ege tarafında genel olarak 7’nin altında 6.5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor” dedi.

Beklenen İstanbul depremiyle ilgili konuşan yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Moriwaki, “Bursa bölgesinde en son büyük depremin üstünden 150 seneyi geçtiği için deprem bekleniyor. Bandırma bölgesinde de 200 sene olduğu için deprem bekleniyor. Kabaca bakınca 8 tane o bölgede fay hattı var. Bir tanesi kırılırsa 6.8 büyüklüğünde deprem olabilir. Ancak 2-3 veya bütün faylar aynı anda kırılırsa 7.9 Erzincan depremi kadar büyük bir deprem olabilir. Bu az ihtimal ama olabilir” şeklinde konuştu.

Zaman zaman bazı okullarda çeşitli oyunlarla çocuklara depremler hakkında seminer verdiğini aktaran Moriwaki, eğitimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini belirtti.

Deprem bölgesine yaptığı ziyaretlerde evlerdeki yaşam üçgeninin çok sayıda hayatı kurtardığına şahit olduğunu anlatan Moriwaki, "Gece 04.17'de deprem oldu, herkes uyuyordu. 'Çok büyük deprem oldu' diye herkes uyandı ve yaşam üçgenine doğru kaçtı ve kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı." diye konuştu.

Yaşam alanlarında deprem çantasının hazır olması gerektiğini dile getiren Moriwaki, bu çantada temel ihtiyaçların mutlaka bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Moriwaki, eğitimde, depremin nedenleri, etkileri ile zararlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntemleri, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konuları ele aldı.

Programa, inşaat mühendisleri, sektör temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *