Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Filistin-İsrail savaşına çözüm bulmaya yönelik 'Kahire Barış Zirvesi' başladı.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın temsil ettiği zirveye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan ve çok sayıda ülkeden liderler ve bakanlar katılıyor.


Filistin lideri Abbas, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Topraklarımızı asla terk etmeyeceğiz” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, zirvede 'Gazze’deki insani krizin sona erdirilmesi ve ateşkes amacıyla yol haritası oluşturmaya çalışacaklarını' kaydetti. Sisi, Refah Sınır Kapısı’nı bir an için bile kapatmadıklarını ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanının insani yardımların geçişini engellediğini de aktardı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Barış Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan "Filistin'in acısı normalleştiriliyor. İsrail Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor. Adil bir çözüm bulunmalı. İki devletli çözüm yoluna geri dönülmesi gerekiyor'' ifadesinde bulundu.

fidan-1

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları;

Saadet Partisi'nin  yeni genel başkanı belli oldu! Saadet Partisi'nin yeni genel başkanı belli oldu!

"Evrensel değerlerin erozyona uğraması ve sahadaki gerçeklerin çarpıtılması karşımıza çıkmakta. Bu sistem hatasını İsrail istismar etmektedir. Mescid-i Aksa'yı ve Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyan kutsal değerlere saygı göstermemektedir.

Doğu Kudüs'te ve Batı Şeria'da yapmış olduğu yerleşim politikaları ile birlikte orada yaşayan Filistinlilerin haklarına tecavüz etmektedir. Terörle mücadele çerçevesi veya maskesi altında bunu yapmaktadır. İsrail Filistinlilerin çektiği acıları normalleştirmeye çalışmaktadır. Biz buna asla diyoruz. Ne Filistinliler için ne de bir başkası için.

 'Sözde zaferlerinin güvenlik sağlamayacağı onlara anlatılmalı'

Şu an Filistin'deki durum bir trajedi, hep öyleydi ancak şimdi daha da kötüleşiyor. Bunu kınamada koşulsuz olmalıyız. İsrail'in sözde zaferlerinin uzun dönemde güvenlik sağlamayacağı onlara anlatılmalı. İsrail bazı ülkelerin güvenliğini açık çek olarak kullanıyor. İsrail'e yapılan askeri yardımlar işgali derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramıyor.

'Bu kriz, global olarak etkilerini gösterebilir'

İsrail Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor. Bu kriz, coğrafi tırmanışlarla birlikte global olarak etkilerini gösterebilir. Adil bir çözüm bulunmalı. Türkiye çatışmaların durmasını ve Gazze'ye koşulsuz insani yardım gönderilmesini istiyor.

'Garantör mekanizması olmalı'

İki devletli çözüm yoluna geri dönülmesi gerekiyor. Bağımsız Filistin devleti kurulmalı. Daha ötesi bir garantör mekanizması olmalı. Her iki tarafın da adil bir barış için gerekli olan yükümlülüklerini hayata geçirmesini sağlamalıyız. Türkiye bu konseptin gelişmesi için adımlar atmakta ve adil, güvenli ve insan onuruna yakışır bir geleceği bölgedeki herkes için sağlamak için çalışmaktadır. Şimdi artık bunun zamanı gelmiştir.

'Doğu Kudüs de başkent olmalı'

Filistinlileri insan değilmiş gibi göstererek Filistinlilerin çektiği acıyı normalleştiriyorlar. Biz buna 'asla' diyoruz. Eğer izin verilirse bu kriz küresel boyutta savaşlar çıkarabilir jeopolitik gerilim yükselimiyle. Ancak adil ve sürecek bir barış bulunmalı. Doğru şeyleri görmeliyiz. Türkiye, saldırıların sonlanması ve Gazze'ye koşulsuz insani yardımın gönderilmesini talep ediyor. Aynı zamanda da iki devletli çözüm barış sürecine de geri dönülmesi gerekiyor. Böyleyece bağımsız ve egemen bir Filistin devleti, 1967 sınırlarında kurulmalı. Doğu Kudüs de başkent olmalı'.'