Ukrayna’nın en büyük ibadethanelerinden St. Michael Katedrali'nde, Rus ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi mensupları arasında başlayan gerginlik, altı saat süren şiddetli bir çatışmaya dönüştü. Olaylar, Ukraynalı Hristiyanların, Moskova Patrikhanesi'nin etkisini kırarak katedralin kontrolünü ele geçirme girişimiyle patlak verdi. Rus yanlısı kilise mensupları dirense de, katedral Ukrayna yanlılarının kontrolüne geçti.

Çatışmanın Nedenleri ve Şiddeti

 Putin'in Ukrayna’ya yönelik işgal politikasını destekleyen Rus Ortodoks Kilisesi’nin ülke üzerindeki etkisini sonlandırmak isteyen Ukraynalı Hristiyanlar, St. Michael Katedrali’nin kontrolünü almak için harekete geçti. Görgü tanıklarının aktardığına göre, sopalar, taşlar ve yangın söndürücüler silah gibi kullanıldı. Çatışmada, göz yaşartıcı gaz bombaları atılırken, piskoposların kıyafetleri ve sembolik eşyalar havada uçuştu. Gerilim, her iki grubun da geri adım atmamasıyla doruğa çıktı.

"Rusya Dost Değil, Halkımızın Direncini Kırmaya Çalışıyorlar"

 Çatışma sırasında açıklamalarda bulunan yeni askeri papaz Nazari Zasansky, Moskova yanlısı kilisenin Ukrayna’nın direncini baltaladığını öne sürerek, "Rusya’nın buradaki varlığı saf bir propaganda. 'Rusya düşman değil, hepimiz kardeşiz' söylemiyle halkımızı zayıflatmaya çalışıyorlar," dedi.

Fransa'dan Lübnan'a 100 milyon euroluk yardım Fransa'dan Lübnan'a 100 milyon euroluk yardım

Katedral Ukrayna Kontrolünde

 Çatışmaların sonunda Ukrayna yanlıları St. Michael Katedrali’nde kontrolü ele geçirdi. Kiev Bölge Valisi Igor Taburets ise yaşanan olayların soruşturulduğunu, ancak katedralin Ukrayna’nın manevi bağımsızlığı adına elde tutulmasını desteklediklerini belirtti. Taburets, "Ukrayna'nın manevi bağımsızlık yolundaki kararlılığı devam edecek," ifadelerini kullanarak, ülkenin dini alanda da bağımsızlığını sağlama çabasının süreceğini vurguladı.

 Bu olay, Ukrayna’nın yalnızca askeri değil, dini ve kültürel olarak da Rusya’dan bağımsızlık sürecini ne kadar ciddiyetle sürdürdüğünü gösteriyor.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı