Sıcak yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti karpuzu tüketirken ya da tüketmeden önce birçok kişi buzdolabında bu harika yiyeceği muhafaza etmeye çalışır. Ancak buzdolabına karpuzun konulması ile ilgili uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor.

KARPUZU BUZDOLABINA KOYUNCA NE OLUYOR?

Kesilmemiş ve bütün halde buzdolabına konulan karpuzun faydalarının azaldığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalara göre, oda sıcaklığında bırakılan karpuzlar buzdolabında saklananlara kıyasla daha fazla antioksidan içeriyor. Dalından koparıldıktan sonra olgunlaşmaya devam eden karpuz, bu süreçte antioksidanlarını da geliştiriyor. Ancak karpuz birden soğuk bir ortama konulduğunda, bu gelişim süreci kısalıyor.

Eğer karpuzu hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, kesilmemiş haldeyken buzdolabına koymaktan kaçının. Elbette, kesildikten sonra bozulmasını önlemek için buzdolabında saklamanız gerekiyor. Ancak, karpuzu dolaba koymadan önce dış yüzeyini iyice yıkayarak kir, mikrop ve bakterilerden arındırmak önemli.

KARPUZU YIKAMADAN TÜKETMEYİN

Sağlık Bakanı Koca duyurdu: 1 günde 16 bin kişi yaralandı Sağlık Bakanı Koca duyurdu: 1 günde 16 bin kişi yaralandı

Karpuzu yıkamadan tüketmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Karpuzun kabuğunda gözle görünmeyen kir, mikrop, toz, gübre kalıntısı veya tarım ilacı olabilir. Karpuzu keserken bıçak bu kirlerle temas edebilir ve bu da mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Bu yüzden, karpuzu kesmeden önce soğuk suyun altında yıkamak bu riskleri azaltır.

KESİLMİŞ KARPUZ EN FAZLA 3 GÜN BUZDOLABINDA SAKLANMALI

Karpuz, yaz mevsiminin en çok tüketilen ve sağlık açısından son derece faydalı meyvelerindendir. Ancak, bazı durumlarda zararları olabileceğini de unutmamak gerekir. Karpuzun kabuğunu yıkamak kadar, kesildikten sonra buzdolabında fazla bekletmeden tüketmek de önemlidir. Uzmanlar, kesilmiş karpuzun buzdolabında en fazla 3 gün saklanabileceğini belirtiyor.

Editör: İrem Nur Kaya