Kuraklık can sıkarken, Hürriyet gazetesinin usta yazarı Yalçın Bayer, çok çarpıcı bir yazı kaleme oldu.
Bayer, "Ocak ayı şiddetli kurak geçti. Türkiye’de Fransa’da ve İtalya’da rekor kuraklık seviyeleri, bu yazın çok zor geçeceğini gösteriyor. Nasıl önlem alınacağı konusunda açık bir bilgi yok. Türkiye’de barajlardaki doluluk oranları tehlikenin boyutunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.
"Vatandaşlarımız kuraklık üzerine deprem kadar önem veriyorlar. Sosyal medyada ilginç bilgiler yer alıyor. Bazı küçük notlar şöyle" diyen Bayer, şöyle devak etti:
- Önceki gün itibarıyla barajlardaki ortalama doluluk oranları Bursa’da yüzde 11.46, Ankara’da yüzde 25 olarak gösteriliyor.
- Standart yağış indeksi metodu ile hazırlanan 3 aylık haritaya göre, Türkiye’nin büyük bir bölümü kuraklık yaşıyor.
- Ege’nin ve Akdeniz’in bir kısmında kuraklık riskli daha az.
- Birçok ildeki baraj doluluk oranları tüm zamanların en düşük seviyesinde.
ÜRETİM TEHLİKEDE
Marmara Ereğlisi-Çorlu arasındaki Türkmenli barajında su tükendi, başta sebze olmak üzere büyük ölçüde İstanbul’un ihtiyacını karşılayan kavun ve karpuz ekimi de sıkıntıya düşecek gibi görünüyor. Çünkü DSİ haklı olarak gölet sularının tarım ürünleri yerine hayvan sulamasında kullanılması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle su vermeyi yasaklamış.
- Sık sık yinelenen bir uyarı daha var: Deprem bölgesinde üreticilerin hayvanlarını suladıkları gölet alanlarına deprem enkazı dökülmesi tam bir ‘cinayet’tir.
- Uzmanlara göre, önümüzdeki birkaç aydaki yağışlar çok önemli. Şu andaki durum hiç iyi gözükmüyor. Dün İSKİ’nin barajlarında ortalama su seviyesi -son anda düşen yağmurla- 39.2 idi, iki gün önceki oranın yüzde 35.3 olduğunu belirtelim.
Bırakın karı, yağmur yok.
Ciddi tasarruf yapmamız gerekmiyor mu?