POLİTİKA

Kerkük yakınlarında Türk SİHA'sı düşürüldü: Türkiye'den ilk açıklama!

Irak'ın Kerkük kenti yakınlarında düşen Türk SİHA'sı sonrası Türkiye ve Irak makamları açıklamalarda bulundu. Soruşturma sürüyor.

Irak'ın Kerkük kenti yakınlarında Türkiye'ye ait Aksungur tipi silahlı insansız hava aracı (SİHA) düştü. Olayın ardından Irak makamları soruşturma başlatırken, Türkiye de konuyla ilgili hızlı bir şekilde diplomatik temaslara başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını vurguladı ve Irak makamlarıyla koordinasyon sağlandığını belirtti.

Keçeli, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır. Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır ve Irak ile bu alandaki işbirliği güçlü bir şekilde devam etmektedir." dedi.

Ayrıca, Türkiye'nin, BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesini sürdüreceğini ifade etti. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kerkük'te düşen SİHA'nın Türk SİHA'sı olduğu ve olayın nedenlerini araştırmak için adli kanıtlar, hava savunma uzmanları ve drone operatörlerinden oluşan bir teknik ekip oluşturulduğu bildirildi.

Keçeli, Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele konusunda giderek güçlenen bir işbirliği olduğunu vurguladı. Bu işbirliğinin en somut göstergesi olarak, PKK'nın Irak'ta "yasaklı örgüt" ilan edilmesi ve 15 Ağustos'ta Ankara'da imzalanan "Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı"nı işaret etti.

Olayla ilgili soruşturma devam ederken, iki ülkenin yetkili makamları arasındaki temaslar sürüyor.