EKONOMİ

Keşan'da ayçiçeği hasadı hayal kırıklığı yarattı

Keşan'da ayçiçeği hasadı başladı, ancak kuraklık verimi düşürdü. Çiftçiler, düşük verimle zor bir hasat dönemi geçiriyor.

Edirne'nin Keşan ilçesinde başlayan ayçiçeği hasadı, beklenenin altında verimle hayal kırıklığı yarattı. Kuraklık nedeniyle kıraç arazilerde verimlerin 60-70 kilograma kadar düştüğünü belirten Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, çiftçilerin zor bir hasat dönemi geçirdiğini vurguladı. Trakya Birlik'in yüzde 44 ham yağ oranlı ayçiçeği için açıkladığı 20 bin TL/ton fiyatın mevcut piyasa koşullarıyla uyumlu olduğunu söyleyen Şen, bu fiyatların çiftçilerin kazancı için yeterli olmadığını, asıl önemli olanın verim olduğunu ifade etti. Şen, "Kuraklık nedeniyle verim düşük. Devletimizin desteklemeleri gözden geçirmesini bekliyoruz," dedi.

Kuraklık Verimi Vurdu, Ama Umutlar Tükenmedi

Ayçiçeği üreticisi Salih Gülfidan da hasat dönemine dair değerlendirmelerde bulunarak, kuraklığın zararını açıkça gördüklerini söyledi. Kıraç arazilerde verimlerin ciddi şekilde düştüğünü belirten Gülfidan, piyasa fiyatlarının iyi olmasına rağmen verim kaybı nedeniyle çiftçilerin zorlandığını dile getirdi. Gülfidan, "Her şeye rağmen bereket versin. Az ya da çok, ürünümüzü toplama derdindeyiz," diyerek, kazasız bir hasat dönemi temennisinde bulundu.