Doğalgazın diğer yakıtlara göre çevre dostu ve konforlu olduğunu bu konforun alınacak basit önlemler daha ekonomik hale getirilebileceği biliniyor. Alınacak küçük önlemlerle hem doğalgaz faturanızda yüzde 30-35 oranında tasarruf sağlanabileceği hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olunabilecek.

Doğalgazı Verimli ve Tasarruflu Kullanmak İçin;

1- Pencere ve Kapılara Isı İzolasyonu Yapılmalı

İzolasyon yaprak ısı kaçaklarını engelleyin. Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Bu şekilde % 5 - 10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.

2- Cihazlarınızın Periyodik Bakımlarını Düzenli Yaptırılmalı

Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca kombinizin verimli çalışması için su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edilmeli.

3- Radyatörlerin Önü Eşya ve Perdelerle Kapatılmamalı

Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için radyatörlerde çamaşır kurutulmamalı, önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, perdelerin radyatörün üzeri gelmesi engellenmeli örtülmemelidir.

4- Kombiler Kapatılmamalı Yerine Düşük Sıcaklığa Ayarlanmalı

Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak ısı verimliliğini artırabilirsiniz.

5- Perdeler Soğuk Havalarda ve Geceleri Örtülmeli

Binanızda ısı yalıtım olsa dahi cam ve kapıların ısı geçirgenliği yüksek olduğundan dolayı perdeler güneşli havalarda açık, soğuk havalarda ve geceleri kapalı tutulmalıdır.

6- Bina İzolasyonu Yaptırılmalı

Isı kaybı çoğunlukla çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Oysa çatı, dış duvar yalıtımı (mantolama) ve çift camlı pencere sistemi ile yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz.

7- Isı Yalıtım Levhası Kullanılmalı

Radyatörden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.

8- Radyatörlerde Termostatik Vana Kullanılmalı

Termostatik vanalar ile reglaj ayarı yapabilir, evinizdeki radyatörlerin ısınma derecesini eşit şekilde ayarlayarak ısıyı verimli kullanabilirsiniz.

9- Akıllı Oda Termostatı Kullanılmalı

Oda sıcaklığı oturma odaları ve salonlarda 22 derece, yatak odaları, koridor ve mutfaklarda 20 derece olmalıdır. Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması % 6’ya yakın yakıt tasarrufu sağlar.

10- Su Derecesini Çok Yüksek Ayarlamayın

Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlanmalı.

11- Ortam Nemlendirilmeli

Ortamdaki kuru hava ortam sıcaklığının daha az hissedilmesine neden olur. Radyatörlerin üzerine konulacak sıcak su kapları ile ortam nemlendirilirse mevcut sıcaklık olduğundan daha fazla hissedilecektir.

Güvenliğiniz İçin Bunları Yapın!

  • Güvenliğiniz için herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı hava akışını sağlayan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın.
  • Doğalgaz tesisatına kendiniz müdahale etmeyin.
  • Acil durumlarda 7/24 hizmet veren Doğal Gaz Acil 187 hattını arayınız.
  • Elektrik kesildiğinde kombinizi kapatmanız, elektrikler tekrar geldiğinde cihazınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.