GÜNDEM

Kış saati uygulaması bu gece başlıyor!

26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece Avrupa'da yaz saati sona erecek, saatler 1 saat geri alınacak. Türkiye'de ise saatler değişmeyecek, fark 2 saate çıkacak.

Dünyanın birçok ülkesi, 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece yaz saatinden kış saatine geçecek. Türkiye ise 9 yıldır uyguladığı kalıcı yaz saati düzenlemesi nedeniyle saatlerini geri almayacak. Bu durum, toplumsal eleştirilerin odağı olsa da hükümet yetkilileri, enerji tasarrufu sağladıklarını belirterek uygulamanın devam edeceğini ifade ediyor.

Avrupa'da saatler geri alınacak, saat farkı artacak
Türkiye'de kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kalacak; ancak Avrupa ülkeleri saatlerini geri alacak. Bu nedenle Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate çıkacak. Bu yıl kış saati uygulamasına geçiş, 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece sabaha karşı saat 03:00’te saatlerin 1 saat geri alınmasıyla gerçekleşecek.

Bakan'dan kış saati uygulaması açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasına ilişkin olarak "Bir değişiklik düşünmüyoruz, ancak iller mesai ve okul saatleriyle ilgili kendi uygulamalarını yapabilir" açıklamasında bulundu. Böylece 2024'te kış saati uygulanmayacak.

Kış saati terk edildi
Kuzey yarımkürenin birçok ülkesi, Ekim ayının sonunda yaz saatini terk edip saatlerini bir saat geri alırken, Türkiye 2016'dan bu yana aynı saat diliminde kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ile Türkiye, GMT+2 dilimini tamamen terk ederek yıl boyunca GMT+3 diliminde yer alıyor. 2016 yılında, Berat Albayrak'ın enerji bakanlığı döneminde başlatılan kalıcı yaz saati uygulamasının amacı enerji tasarrufu olarak belirtiliyor.

Yıl boyu yaz saati uygulamasına geçiş, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başlamış, 2017'de uzatılan uygulama 2018'de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirilmiştir. Böylece Türkiye'nin resmi zaman dilimi GMT+3 olmuştur. Bilim ve Aydınlanma Platformu'nun raporuna göre, ülkelerin yaklaşık yüzde 40'ı gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla geçici yaz saati uygulaması kullanıyor.

Kış saati uygulaması ne zaman?
Bu yıl Avrupa ülkeleri, kış saatine geçişi 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece gerçekleştirecek. Türkiye'de ise saatler sabit kalacak.