Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya Ovası'nda üretim yapan çiftçilere sağladığı destekleri son 20 yılda 26 kat artırarak 3,96 milyar liraya çıkardı. Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, bu desteklerin sürdürülebilirliği, verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedeflediğini belirtti. Konya, Türkiye'nin en büyük tarım arazisine sahip illerinden biri olarak tarım sektöründe önemli bir rol oynuyor.

Kırsal Kalkınma Destekleri Ön Planda

Konya'da tarla bitkilerinden sebzeciliğe, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinden hayvan yetiştiriciliğine kadar birçok alanda üretim yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, bitkisel ve hayvansal üretimin devamı ve verimliliğin artırılması için bakanlık olarak sürekli destek sağladıklarını ifade etti. 2002 yılında 146 milyon lira olan tarımsal destekler, 2023 yılında 3,96 milyar liraya ulaşarak büyük bir artış gösterdi.

Uzman Eller Projesi ve Girişimcilere Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda uzmanlaşmış gençlere yönelik olarak "Uzman Eller" projesi kapsamında hibe destekleri sağlıyor. Bu projeyle gençlerin tarım sektörüne kazandırılması ve işletmelerin daha karlı hale getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, kırsal kalkınma projeleri çerçevesinde sunulan projelere yüzde 50 hibe desteği veriliyor. 2024 yılında 400 sulama projesi ve 400 bitkisel ve hayvansal işletmenin altyapısını güçlendirmek amacıyla destek sağlanacak.

Konya'nın Su Kaynakları Verimli Kullanılıyor

Cevdet Yılmaz: "Enflasyonda düşüş süreci başladı" Cevdet Yılmaz: "Enflasyonda düşüş süreci başladı"

Seçen, Konya’nın su kaynaklarının sınırlı olduğunu ve bu nedenle bireysel basınçlı sulama desteklerine büyük önem verdiklerini belirtti. Kurak bir coğrafyada yer alan Konya'da, tarım alanlarının sadece %32'si sulanabiliyor. Bu nedenle, mevcut su kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi için üreticilere destek sağlanıyor.