SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretlileri üzecek zam oranını açıkladı SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücretlileri üzecek zam oranını açıkladı

TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon rakamlarında Ağustos ayının enflasyonu yüzde 2.47 olarak belirlenirken, yıllık enflasyon ise yüzde 51.97'ye geriledi.

Baz etkisi nedeniyle enflasyonda yaşanan düşüşe karşın, düşüş hızının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu hedefleriyle örtüşmemesi, bir dizi yeni kısıtlama kararının alınmasına neden oldu. Parasal sıkılaşma sürecine devam etmek ve Türkiye'deki talep enflasyonunu baskılamak amacıyla BDDK'ya talimatlar ileten TCMB, kredi kartlarına yönelik uygulamalarını peş peşe devreye aldı.

KREDİ KARTLARINA TAKSİT KISITLAMASI GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz aylarda kredi kartlarında uygulanan taksit düzenlemelerini hedef alan açıklamalarının ardından aylardır beklenen değişiklikler bu hafta itibarıyla yürürlüğe girdi. Ekonomist Barış Soydan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Talebi daha da baskılamaya devam: En büyük özel bankalardan birinin şirket kartlarına taksiti dün itibariyle kaldırdığı, bireysel kartlarda taksit sayısını 2 ile sınırlandırdığı ve toptan taksit marka tanımlı firmaların hiç bir şekilde taksit yapamayacağı haberleri geliyor." ifadelerini kullanarak, bankaların taksit düzenlemelerinde kısıtlamalara başladığını duyurdu.

Bankacılık sektörü kaynaklarından edinilen bilgilere göre, pazartesi günü itibarıyla büyük ölçekli özel bankaların tüm kredi kartları için taksit düzenlemesini maksimum 3 ay olarak belirlemesi bekleniyor. Bu değişikliğin ardından kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenlemeye daha gidileceği ortaya çıktı.

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon nedeniyle bankalar, son yıllarda müşterilerinin kredi kartı limitlerini peş peşe artırmıştı. Öyle ki, yayınlanan son rapora göre Türkiye'de kredi kartı kullanan her 2 kişiden 1'inin limiti 100 bin TL'nin üzerine çıkmış durumda.

Türkiye, kredi kartı limiti ve aylık gelir oranı açısından dünyanın en sağlıksız ekonomileri arasına girerken, birçok banka müşterilerine aylık gelirlerinin 10 ile 15 katı kadar kart limiti tahsis edebiliyor. Geçtiğimiz aylarda bu düzenlemeye yönelik bir çalışma hazırlayan TCMB, başlangıçta kredi kartı limitlerini maksimum aylık gelirin 8 katı olacak şekilde belirlese de, söz konusu değişiklik kredi kartı kullanımındaki düşüş nedeniyle uygulamaya alınmamıştı.

KART LİMİT ARTIŞLARINA BDDK YASAĞI

Ancak talep enflasyonunun kontrol altına alınamaması ve bu talebin büyük ölçüde kredi kartları nedeniyle yaşanıyor olması, ekonomide yeni çözüm yollarına başvurulmasını zorunlu kıldı. BDDK tarafından bankalara iletilen talimatta, olağanüstü durumlar haricinde müşterilerin kredi kartı limit artışlarına izin verilmemesi belirtildi.

Yüksek politika faizi sonrasında uygun krediye erişmekte zorlanan vatandaşlar, atılacak yeni adımların ardından kredi kartı limitlerini de enflasyon ölçüsünde artıramayacak. BDDK, mevzuata aykırı şekilde kredi kartı limit artışı yapan ve müşterilerinin gelirleri ile kart limitleri arasında uygunsuzluk bulunan bankalara ise yüklü miktarda para cezası kesecek.

Editör: İrem Nur Kaya