EKONOMİ

Kredi kartında yeni dönem pazartesi itibarıyla başlıyor! Limitlerinizi kontrol edin

Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor. Pazartesiden itibaren resmen geçerli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankalara yeni talimatı gönderdi. Kredi kartları ile ilgili yeni dönem hafta başı itibarıyla resmen başlıyor. Buna göre kredi kartlarına yönelik atılacak kısıtlama adımları da netleşti.

KREDİ KARTI LİMİTLERİNE KISITLAMA

Bakan Şimşek, geçtiğimiz haftalarda yapılan sunumda enflasyonla mücadele etmek için kredi kartlarına yönelik yeni kısıtlamalar getirileceğinin sinyallerini verirken, SGK ile koordineli çalışarak kredi kartı limitlerinin yeniden düzenleneceğini belirtmişti.

PAZARTESİ GÜNÜ YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ile birlikte yürütülen çalışmada yeni bir ekip oluşturulduğu öğrenilirken, bankalara anlık geri bildirimler yaparak müşterilerin kredi kartı limitlerine yönelik düzenlemeler getirecek uygulamanın pazartesi günü itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

KART LİMİTLERİ AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENECEK

Bankalar tarafından müşterilere yönelik uyarı mesajları gönderilmeye başlanırken, bir süredir durma noktasına gelen limit artışlarının ardından pazartesi günü itibarıyla kredi kartı limitleri aşağı yönlü olarak güncellenecek. İşte yeni düzenlemede kullanıcılara sunulacak kredi kartı limitlerinin detayları...

AYLIK GELİRİNE GÖRE KART LİMİTİ

Pazartesi itibarıyla yürürlüğe girecek değişiklikler, yalnızca yeni kredi kartı başvurusu yapanlarla sınırlı kalmayacak. Bankalar, geriye dönük yapacağı taramalarda halihazırda yüksek kredi kartı limitine sahip olan kullanıcılarının da kart limitlerini aşağı yönlü olacak şekilde güncelleyecek.

İlk aşamada mevcut kredi kartı limitinin, aylık gelir tutarının 4 ile 8 katı oranında belirleneceği beklense de, enflasyonu baskılamak ve kartlı harcamaları düşürmek amacıyla bu oran beklenenin üzerinde düşüş gösterecek.

Mevcut yürürlükteki düzenlemeye göre bankalar, SGK ile eşzamanlı olarak kişinin gelir durumuna erişebilecek ve bir yıldan az süredir kullanılan kredi kartları için aylık gelirin 2 katı, bir yılın üzerindeki kartlar içinse aylık gelirin 4 katı oranında limit verilmesine izin verecek.

BANKALARA YÜKLÜ PARA CEZALARI KESİLECEK

Bireysel kredi kartlarının limiti, söz konusu sınırın üzerinde belirlenemeyecek. Düzenlemeye aykırı hareket eden bankalara BDDK tarafından yüklü para cezası kesileceği öğrenilirken, mevcut kredi kartı limitini kullanmış olan borçlu vatandaşlara ise kart borçlarını taksitlendirmeleri için ek seçenekler sunulacak.