Kurban istismarcılarına dikkat...

 

 

 

 

HER sene olduğu gibi, bu senede mübarek Kurban Bayramı'nı idrak edeceğiz inşallah. Hali vakti düzgün olan Müslümanlar, her sene kurban keser.

Bir çok müslüman ailede, vekalet yoluyla kurbanlarını bağışta bulunmaktalar. Basın yoluyla da birçok vakıf, kurum veya dernekler adına da kurban bağışında bulunulmasını istenmektedir. Örneğin, biz Somali'de Afrika'da....veya... yerlerde ki, fakirlerin et yemeleri için kurbanlarınızı oralarda kesiyoruz, ilanlarını sıkça görüyoruz.

Aslında kurban mali bir ibadettir. Herkes istediği yerde kurban keseceği gibi, istediğine de bağışta bulunabilir. Asıl olan, kurbanın fakir fukaraya ulaşmasıdır. Burada en yetkili ve güvenilir müessese ise; ''T.C KIZILAYI''dır.

Kızılay'ın çalışmalarını, gerek depremlerde veya diğer doğal afetlerde çalıştığını görmekteyiz. Şahsen kendilerine bu hizmetlerinden dolayı şükranlarımı arzediyorum.

Bu gün sadece Suriye'den gelen mültecinin adedi yüzbinleri aşmıştır. Bu insanlar, yerlerinden evlerinden koptular. ''Türk milletinin misafirleridir.''

Nasıl ki, Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar'a, Medine halkı kucak açtı ise, bizde Suriye'den gelenlere kucak açmalıyız...

Bütün bunları gözeterek, kurban bağışında bulunan kardeşlerimiz, toplu bağışlarda bulunmalılar ki, Kızılay'ımızda hizmetinde zorluklarla karşılaşmasın.

KURBAN NEDİR?

Kelime manası olarak kurban; yakınlık, yakınlaşmak demektir.

Fıkıh ilminde kurban; belli şartları taşıyan hayvanı, Allah'a yaklaşmak maksadıyla, Allah adına kesmek demektir.

Kurban kesmek, zekat ve bayram namazları gibi hicretin ikinci senesinde dini bir vecibe olarak emir olunmuştur. Kurban ibadeti; Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabittir. Kitaptan delili; Allah'ın; ''Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.'' buyruğudur. (Kevser; 2)

Sünnette ise; delil olarak birçok hadis-i şerif vardır. Fakat biz bir tanesine yer vereceğiz.

Hz. Aişe'nin rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

''İnsanoğlu kurban bayramında, Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli hiçbir amel yapamaz. Kurbanlık hayvan kıyamet günü, boynuzları, tüyleri ve tırnakları ile Allah'ın huzuruna gelir. Kurban kesilirken, kan yere düşmeden, Allah katında yüksek bir mevkiye çıkar. Öyle ise, kurbanı gönül hoşluğu ile kesiniz.''

(İbn Mace,Tirmizi, Hakim)

Hz. Ali Efendimiz'in, şöyle söylediği rivayet ediliyor:

"Bir kimse, kurban satılan yere gitmek üzere evinden çıkarsa oraya gidinceye kadar attığı her adım için on iyilik yazılır, on kötülüğü silinir. Derecesi on kat yükselir. Kurban alımı için pazarlık yapıp konuşmaya başladığı zaman, konuşması tespih olur. Kurban alımında verdiği paranın her kuruşuna yedi yüz sevap yazılır. Kurbanı kesmek için yere serdiği zaman, onun yattığı yerden ta yedi kat yerin dibine kadar ne varsa yaratılan her şey onun bağışlanmasını ister. Kurbanın kanı akmaya başladığı zaman, onun akan kanının her damlasından, Yüce Allah on melek yaratır. Bu melekler, o kurban kesen kimse için kıyamet gününe kadar istiğfar edip bağışlanmasını dilerler. Kesilen kurbanın eti dağıtıldığı zaman, onun etinden yenen her lokma karşılığında, kurban kesen için İsmail Aleyhisselam'ın soyundan bir köle azat etmiş gibi sevap verilir."

Cenab-ı Hak, keseceğiniz kurbanlarızı ve yapacağınız hayrat ve hasenatı kabul buyursun.

Şimdiden Kurban Bayramınız mübarek olsun..