Dun & Bradstreet, 2024 yılına ilişkin “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”nu yayınladı. Raporda, ABD’deki büyümenin yavaşlamasına rağmen Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki toparlanmanın küresel büyümeyi desteklediği belirtildi. 2024'te küresel GSYİH büyümesinin %2,5 olması beklenirken, 2025’te bu rakamın %2,8’e çıkması öngörülüyor. ABD'de resesyon beklentileri artsa da ciddi bir resesyon yerine, yavaş bir ekonomik büyüme ve yumuşak bir iniş bekleniyor.

Avrupa'da Faiz İndirimleri Toparlanmayı Destekliyor

Kalamış Yat Limanı özelleştirildi! 40 yıl boyunca ünlü iş adamı tarafından işletilecek Kalamış Yat Limanı özelleştirildi! 40 yıl boyunca ünlü iş adamı tarafından işletilecek

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığına dikkat çeken rapor, İngiltere’nin de aynı yolu izlediğini belirtiyor. Bu politika değişikliklerinin Avrupa ekonomisinin ikinci yarıda toparlanmasına destek olacağı vurgulandı. Özellikle İspanya, Fransa ve İrlanda’nın büyümeyi sürdürdüğü, ancak Almanya’nın resesyon eşiğinde olduğu kaydedildi.

Gelişmekte Olan Piyasalar İçin Destekleyici Ortam

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin 2024’ün ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor. FED’in faiz indirimlerinin gelişmekte olan ekonomiler için destekleyici bir ortam yaratacağı ifade edildi. Bu durumun özellikle Latin Amerika’daki ülkeler için olumlu etkiler doğurması bekleniyor.

Türkiye'nin Risk Notu Yükseldi

Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede, kredi ve siyasi ortamın iyileşmesiyle ülkenin genel risk notunun yükseltildiği belirtildi. Türk Lirası’nın istikrar kazanması ve döviz riskinin azalmasıyla birlikte yatırımcıların yeniden Türkiye’ye yönelmesinin beklendiği ifade edildi.

Editör: Sinan Saygı