EKONOMİ

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı? İşte rakamlar...

Küresel piyasalarda son durum... Bu hafta, küresel piyasalar yoğun bir makroekonomik veri takvimiyle temkinli bir başlangıç yaptı.

Para piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklenirken, 50 baz puanlık indirim ihtimali de gündemde. Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, faiz indirimlerinin zamanlamasının ve hızının ekonomik verilere bağlı olacağını vurguladı.

Fed'in bu hamlesi sonrası, ABD'nin 10 yıllık hazine tahvili faizi yüzde 3,85'ten 3,79'a geriledi, dolar endeksi ise 100,7 ile son bir yılın en düşük seviyesine indi. Yıl sonuna kadar Fed'in toplamda 100 baz puan faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentiler güçleniyor.

Altın ve Petrol Fiyatları

Altının ons fiyatı, haftanın ilk işlem gününde 2.510 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,5 artışla 78,7 dolara yükseldi.

Avrupa ve Asya Piyasaları

Avrupa borsaları, Fed'in faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasıyla hafta sonu yükselişle kapandı. Ancak yeni haftaya vadeli kontratlarda düşüşle başlandı. Asya piyasalarında da karışık bir seyir izlenirken, Çin Merkez Bankası (PBoC) politika faizini sabit tuttu ve piyasaya büyük miktarda nakit aktardı.