EKONOMİ

Küresel piyasalar haftaya temkinli bir başlangıç yaptı

Küresel piyasalar, ABD istihdam raporunun ve Fed’in faiz kararının belirleneceği yoğun veri haftasına temkinli başladı.

Küresel piyasalarda bu hafta, ABD'deki yoğun makroekonomik veri takvimi, özellikle de istihdam raporu ön planda. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını kademeli olarak gevşeteceği beklentisi fiyatlanırken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü hala belirsizliğini koruyor.

Analistler, bu hafta açıklanacak olan istihdam verilerinin, Fed'in gelecekteki para politikası kararlarında belirleyici olabileceğine dikkat çekiyor. Cuma günü açıklanan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aylık bazda %0,2 artarak beklentilere paralel gerçekleşti, yıllık bazda ise %2,6 artışla tahminlerin altında kaldı. Michigan Üniversitesi'nin tüketici güven endeksi ise ağustosta yukarı yönlü revize edilerek 67,9 seviyesine yükseldi.

Bu veriler, Fed'in yıl sonuna kadar faiz indirimine gitmesi için zemin hazırlıyor. Para piyasalarında, Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağı öngörülüyor. Kasım veya aralık toplantılarında ise 50 baz puanlık bir indirim bekleniyor.

Kurumsal tarafta ise Goldman Sachs'ın iş gücünün %3 ila %4'ünü işten çıkarmayı planladığı ve Intel'in stratejik seçenekler üzerinde çalıştığına dair haberler dikkat çekiyor. Bu gelişmelerle birlikte Intel'in hisseleri %9,5 değer kazandı, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,91 seviyesinden, dolar endeksi ise 101,7 seviyesinden kapandı.