DÜNYA

Küresel su krizi: Önümüzdeki 25 yıl için ciddi bir tehdit!

Su krizi, önümüzdeki 25 yıl içinde gıda üretimini ciddi bir tehdit altına sokacak. Araştırmalar su kaynaklarının korunması için eyleme geçilmesi gerekİyor dedi.

Uzmanlar, su kaynaklarının korunmaması ve ekosistem tahribatının devam etmesi halinde, hızla büyüyen su krizinin dünya gıda üretiminin yarısından fazlasını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor. Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun raporuna göre, dünya nüfusunun yarısı şimdiden su kıtlığı yaşıyor ve iklim krizinin etkisiyle bu durum daha da kötüleşecek. 10 yıl içinde tatlı su talebinin, arzı yüzde 40 oranında aşacağı öngörülüyor, çünkü dünya su sistemleri aşırı stres altında. Raporda, hükümetlerin su kaynaklarının önemini hafife aldığına dikkat çekilirken, çoğu bölgede yerel su kaynaklarının ihtiyaçları karşılayamaması nedeniyle insanlar, gıda ve diğer tüketim malları için ticarete bağımlı kalıyor.

Gıda üretiminde hayati rol oynayan "yeşil su" (toprak nemi) ve "mavi su" (nehir ve göllerden gelen su) kaynaklarının korunması gerektiğini belirten Profesör Johan Rockström, tatlı suyun küresel bir ortak mal olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Komisyonun eş başkanı, Singapur Cumhurbaşkanı Tharman Shanmugaratnam ise, ülkelerin su kaynaklarının yönetiminde iş birliği yapmaya acilen başlamaları gerektiğini söyledi.