Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak? Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak?

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, bu yaz sezonunun kuyumcular için son derece verimsiz geçtiğini ve satışların geçen yıla göre %50 oranında düştüğünü açıkladı. Yazıcı, altın fiyatlarındaki sürekli yükselişin alım gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, düğünlerde artık iki yüzükle evliliğe yetinildiğini, 3-5 bilezik ya da set takımlarının ise nadiren alındığını ifade etti.

Yazıcı, son on yılda altın fiyatlarının artması nedeniyle kuyumculuk sektöründe %90 oranında iş kaybı yaşandığını vurguladı. Özellikle Trabzon gibi altın takı üretiminde önemli bir şehirde bile satışların ciddi oranda gerilediğini belirten Yazıcı, "Bu sezon hasır bilezik satışlarında büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Alım gücünün düşmesi ve enflasyonun etkisiyle vatandaşlar birikim yapamıyor, düğünler için eskisi gibi altın takı alamıyor" dedi.

Arap Turistlerden Beklenen Alışveriş Gelmedi

Yazıcı ayrıca, bu yıl gelen Arap turistlerin de eskisi gibi alışveriş yapmadığını, hatta pazarlıkla fiyatları düşürmeye çalıştıklarını belirtti. Bu durumun, turizmciler ve kuyumcular üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyleyen Yazıcı, "Bu yıl, turistlerden beklediğimiz ilgiyi göremedik. Hem yerli hem yabancı alıcıların alım gücü zayıfladı" ifadelerini kullandı.

45 yıllık kuyumcu Zekeriya Tonyalı da bu sezonun satışlar açısından en kötü dönem olduğunu belirterek, "Bu yaz sezonunda beklediğimiz satışların %10'unu bile yapamadık. Gurbetçiler bile para sıkıntısı yaşıyor, alışveriş beklentimizin çok altında kaldı" dedi.