Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin iki ülkeyi birbirine bağlayan bazı yolları havaya uçurduğunu duyurdu. Bu gelişmeye karşılık, Güney Kore Askeri Sınır Çizgisi'nin güneyine uyarı ateşi açarak, bölgedeki gerilim daha da yükseldi. Güney Kore'nin, ABD güçleriyle koordinasyon içinde gözlem ve savunma önlemlerini artırdığı bildirildi.

Zelenski: "Kuzey Kore, Rusya'ya asker gönderiyor" iddiası ile ittifaklara dikkat çekti! Zelenski: "Kuzey Kore, Rusya'ya asker gönderiyor" iddiası ile ittifaklara dikkat çekti!

Kuzey Kore’nin Gerilimi Tırmandıran Hamlesi

 Kuzey Kore, nükleer silah ve balistik füze programları ile Kore Yarımadası’nda güvenlik endişelerine sebep olurken, bu kez de sınır bölgelerindeki yolları hedef aldı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan (JCS) yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin Gyeongui ve Donghae yollarını havaya uçurduğu, bu eylemin bağlantıları kesmeyi amaçladığı düşünülüyor. Ayrıca, Kuzey Kore ordusunun bölgede ağır ekipman kullanarak ek faaliyetler yürüttüğü de ifade edildi. Patlamalardan Güney Kore ordusunun etkilenmediği belirtilirken, Kuzey Kore'nin bölgedeki provokatif adımlarının devam ettiği açıklandı.

ABD’ye Bilgilendirme İddiası

 Kuzey Kore Halk Ordusu (KPA), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Korelerarası kara ve demir yolu ulaşımını kesmek için büyük bir "tahkimat projesi" üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Projeyle ilgili olarak Güney Kore'de konuşlu ABD birliklerine bilgilendirme yapıldığı iddia edilse de bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Güney Kore’den Önceden Uyarı Gelmişti

 Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Lee Sung Joon, daha önce yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin bu tür provokasyonlara hazırlandığını işaret etmişti. Kuzey Kore’nin, Güney Kore yönetimi üzerinde baskı kurmak için bu tür eylemlere başvurabileceği yönündeki uyarılarının doğru çıktığı görülüyor. Bu son olay, iki ülke arasındaki tansiyonun daha da artmasına neden olurken, bölgede güvenlik endişeleri büyüyor.

Editör: İbrahim Hakkı Yazıcı