DÜNYA

Lübnan Başbakanı Mikati: “İsrail’in saldırıları durmalı, aksi halde çatışmalar tüm bölgeye yayılabilir”

Lübnan Başbakanı Mikati, İsrail'in saldırılarını durdurması için diplomatik temaslar yürüttüklerini açıkladı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını durdurmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı öncesinde diplomatik girişimlerini yoğunlaştırdıklarını duyurdu. Mikati, ABD ve Fransa’nın öncülüğünde sınırlı bir süre için ateşkes sağlanması ve ardından siyasi müzakerelere dönülmesi amacıyla temasların sürdüğünü belirtti.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Mikati’nin, BMGK’nin 1701 sayılı kararının uygulanmasına Lübnan’ın hazır olduğunu ifade ettiği bildirildi. Bu karar, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Bölgede sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) bulundurulabiliyor.

Mikati, İsrail’in sivilleri ve kurtarma ekiplerini hedef almasının kabul edilemez olduğunu vurgularken, “Şiddet, öldürme ve yıkım asla çözüm değil. İsrail’in bu yıkıcı saldırılarının durması sağlanmalı, aksi takdirde çatışmaların bölgeye yayılmasından endişe duyuyoruz,” ifadelerini kullandı. Lübnan’ın, BMGK’nin ateşkes ve barış çabalarına tam destek verdiğini belirten Mikati, bölgede barışın sağlanmasının öncelikleri olduğunu aktardı.

 ABD ve Fransa öncülüğündeki bir grup ülke, Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomatik görüşmelere zaman tanınması için 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulundu. Bu girişimle birlikte Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail sınırındaki Mavi Hat arasındaki bölgede yeniden barışın sağlanması ve uluslararası iş birliği ile çözüm aranması hedefleniyor.

ABD, Fransa ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra birçok ülkenin destek verdiği bu girişimin önümüzdeki günlerde BMGK tarafından ele alınması bekleniyor. Mikati’nin çağrısıyla birlikte Lübnan, bölgedeki barış ve istikrar için uluslararası toplumu desteğe davet etmiş oldu.