Afrika'yı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "küresel acil durum" ilan etmesine neden olan M çiçeği (MPox) virüsünün "daha bulaşıcı" bir varyantı, İsveç'te tespit edildi.

BBC'nin haberine göre İsveç makamları, Afrika dışındaki ilk enfeksiyonu tespit ettiklerini doğruladı.  İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed düzenlediği basın toplantısında, “Öğleden sonra İsveç’te daha ciddi bir tür olan ve Clade olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik” ifadelerini kullandı.

Elon Musk Mars'a yolculuk için tarih verdi! Elon Musk Mars'a yolculuk için tarih verdi!

DSÖ, kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğrulamış, Afrikalı bilim insanları ise bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), bu yıl kıtada şimdiye kadar M çiçeği kaynaklı 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini belirtildi.  Bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160’lık bir artışı temsil ettiğini açıklamıştı. Afrika’da toplam 13 ülkede vaka bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) virüsü vakasına Türkiye'de rastlanmadığını ve henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildirmişti. Bakanlığın açıklamasında "Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir" ifadelerinde bulunmuştu. 

Editör: Nehir Durdağı