Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'e yönelik silah ambargosu çağrısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sert tepkisine yol açtı. Macron'un, Gazze'deki çatışmalar için ateşkes ve silah sevkiyatlarının durdurulması talebiyle yaptığı açıklama sonrası Netanyahu, "yazıklar olsun" diyerek sert bir yanıt verdi. Bu açıklama, Fransa'da hızla yankı buldu.

Macron'un Silah Ambargosu Çağrısı

France Inter radyosuna konuşan Macron, çatışmaların sona ermesi için öncelikle siyasi çözüme dönülmesi gerektiğini vurgulayarak, Gazze'deki savaşta kullanılan silahların sevkiyatının durdurulmasını istedi. Macron, Fransa'nın İsrail'e silah göndermediğini de belirterek, ülkesinin tutarlı bir duruş sergilemeye çalıştığını ifade etti. "Ateşkes talep ediyorsak, savaş silahları gönderirken bunu yapamayız" şeklinde konuştu.

Joe Biden: İsrail, İran'ın petrol sahalarını vurmamalı! Joe Biden: İsrail, İran'ın petrol sahalarını vurmamalı!

Netanyahu'nun Tepkisi ve Fransa'nın Geri Adımı

Netanyahu'nun "yazıklar olsun" şeklindeki tepkisi Fransa’da diplomatik bir krize neden oldu. Ancak Elysee Sarayı, durumu yumuşatarak geri adım attı. Yapılan açıklamada, Netanyahu'nun sözlerinin "aşırıya kaçtığı" belirtilirken, bu durumun Fransa ile İsrail arasındaki dostluk ilişkisine zarar vermemesi gerektiği vurgulandı. Macron'un, İsrail'in sarsılmaz bir dostu olduklarını ve Fransa'nın İran veya ona bağlı vekil güçlerin İsrail'e saldırmasına müsaade etmeyeceğini ifade ettiği de aktarıldı.

Editör: Nehir Durdağı