Malının zekatını ver

Bağcı, üzüm çubuğunun fazlasını budayıp keserse çubuk daha çok üzüm verir.’’ Şeyh Sadi Hazretleri buyurur:
‘’Cimri, borç para isteyecek kişinin gelişini bir fersah uzaktan görür.’’
‘’Hasisin parası kendisi toprağa girdikten sonra topraktan çıkar.’’
‘’Altın ve madenler kazmakla çıkar; hasis, muhteris ve pintinin elinden ise canı çıkmakla çıkar.’’

‘’Cimri bir insan, meşakkatle para biriktirir, hasislikle saklar ve hasretle bırakıp gider.’’ Hikmet ehli, bu hakikatin izahı sadedinde şöyle demişlerdir:
‘’Bir kul öldüğünde, malı hususunda iki musibetle karşılaşır ki, daha önce bunlar gibisini görmemiştir: Birincisi; bütün malının elinden alınmasıdır. Diğeri de; bütün malı elinden gitmesine rağmen bunların hepsinden hesaba çekilmesidir.’’

Ebu Zer (r.a.)’ın şu sözleri de ne kadar manidardır:
‘’Bir malda üç ortak vardır. Birincisi mal sahibi, yani sen, ikincisi kaderdir. O, hayır mı, yoksa felaket ve ölüm gibi şer mi getireceğini sana sormaz. Üçüncüsü mirasçıdır.  O da bir an önce başını toprağa koymanı bekler, ölünce malını alır götürür, sen de hesabını verirsin.  Eğer gücün yeterse sen bu üç ortağın en acizi olma!..’’ 
(Ebu Nuaym)

Şeyh Sadi Hazretleri buyurur:
‘’Dünyayı elde etmek bir hüner ve  marifet değildir. Asıl hüner ve marifet, gönül elde etmektir.’’Musa (a.s.) Cenab-ı Hakk’a bir ilticasında: Ya Rabbi! Sen’i nerede arayayım! dedi. Allah Te’ala buyurdu ki:
‘’Ben’i, kalbi kırıkların yanında ara!’’ Hazret-i Mevlana buyurur: ‘’Hacca gidenler orada evin yani beytin  sahibini arasınlar. O’nu bulduktan sonra Kabe’yi her yerde  bulabilirler.’’Molla Cami bu hakikati şöyle ifade eder:
‘’Nazargah-ı ilahi olan bir gönül al! Çünkü gönül almak hacc-ı ekberdir...’’ Şeyh Sadi Hazretleri buyurur: ‘’Gönlünün dertli olmasını istemezsen, dertli gönülleri dertlerinden kurtar.’’Dertli gönüllerin samimi duaları, onların yardımına koşanların dertlerine derman olur. Mü’min bir kulun en mühim derdi ise, ahiret selametidir.