Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan ettiği Maymun çiçeği (mpox) virüsü, tüm dünyada yeni bir salgın endişesi yaratıyor. Türkiye'de bu virüsün görülüp görülmediği merak konusu. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dün yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu ana kadar Maymun çiçeği hastalığına dair herhangi bir vaka tespit edilmediğini belirtti. Bakan Memişoğlu, "Hastanelerimize gelen ve 'M çiçeği mi oldum?' diye şüphe eden vatandaşlarımızın testlerini yapıyoruz, ancak bu hastalıkla ilgili tanı konulmuş bir vaka yok" dedi.

İlk Karantina İddiaları Ankara'dan Geldi

Buna rağmen, Sözcü TV'nin iddiasına göre Ankara'da iki farklı hastanede Maymun çiçeği şüphesiyle karantina uygulandı. Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde bir kişinin M çiçeği şüphesiyle karantinaya alındığı ve Bilkent Şehir Hastanesi’nde de üç şüpheli vakaya karantina uygulandığı öne sürüldü. Bu hastaların durumuna dair tetkiklerin devam ettiği belirtildi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

O hakaretler başına dert oldu! Kılıçdaroğlu'na hem hapis hem siyasi yasak talebi O hakaretler başına dert oldu! Kılıçdaroğlu'na hem hapis hem siyasi yasak talebi

M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Virüs, enfekte olmuş bireylerin vücut döküntüleriyle temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysi ve eşyaları kullanmak veya vücut sıvılarıyla temas etmek suretiyle yayılabilir. Virüsün ilk belirtileri genellikle enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösterir.

Maymun çiçeği için özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlar kullanılarak hastalık tedavi edilebilir. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif geçirip, birkaç hafta içinde iyileşir.