MEB'den Psikososyal Destek Eylem Planı: Öğrenci, Öğretmen ve Velilere Destek Sağlanacak

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta çıkan yangında, aralarında öğrencilerin de bulunduğu 78 kişi hayatını kaybetmiş, birçok kişi yaralanmıştı.

5 kişiyi rastgele bıçaklayan sanık: "Oyun oynarken aklıma geldi" 5 kişiyi rastgele bıçaklayan sanık: "Oyun oynarken aklıma geldi"

Yangın faciasının ardından harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı ikinci döneminin başlamasıyla okullardaki rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile ülke genelindeki rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik psikososyal destek çalışmaları yürütecek. Bu kapsamda hazırlanan Psikososyal Destek Eylem Planı, resmi yazıyla illere duyuruldu.

Psikososyal Destek Çalışmaları Başlatılıyor

Eylem planı kapsamında, uzman rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, travma sonrası stres bozukluklarıyla başa çıkma konusunda rehberlik hizmetleri sunacak. İl ve ilçe psikososyal destek hizmetleri ekipleri, ailelerin çocuklarına nasıl destek olabileceğine dair bilgilendirme çalışmaları yapacak.

Öğretmenler İçin Psikoeğitim Programı

Öğretmenlerin zorlayıcı yaşam olaylarıyla baş etme becerilerini güçlendirmek amacıyla, "Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrası Öğretmen Psikoeğitim Programı" uygulanacak.

Çocukların Gelişim Dönemi Özellikleri Dikkate Alınacak

Okullarda yapılacak çalışmalarda, çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına odaklanılarak psikolojik iyi oluşlarını koruyacak programlar yürütülecek. Öğrencilerin okula uyumlarını desteklemek ve duygularını sağlıklı bir şekilde ifade etmelerini sağlamak için çeşitli psikososyal faaliyetler düzenlenecek.

Ebeveyn ve Öğretmenler İçin Bilgilendirme Materyalleri

Öğretmenler ve ebeveynler, psikososyal yardım broşürleri aracılığıyla kriz sonrası nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgi alabilecek. Daha ağır psikolojik belirtiler gösteren öğrenciler ise sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek. Bu süreçte, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yazılı ve görsel materyaller de rehberlik çalışmalarında kullanılacak.