Merkez Bankası’nın eylül ayı piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14 olarak açıklandı. Bu tahmin, milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren zam oranlarını etkilerken, dolar/TL beklentisi 37,16’ya geriledi ve büyüme beklentileri de düşüş gösterdi. Güncellenen tahminler, memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin önemli ipuçları sunuyor.

Memur ve Emekli Ne Kadar Zam Alacak?

Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmininin gerçekleşmesi durumunda, 2024’ün ikinci yarısında enflasyon yüzde 14,76 olacak. Bu durumda, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri refah payı eklenmezse yüzde 14,76 oranında zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri içinse enflasyon farkı yüzde 4,33 olacak ve Ocak ayında yapılacak zam yüzde 10,59’a ulaşacak. Kök maaş uygulaması nedeniyle, en düşük emekli maaşına ek zam yapılması gündemde olup, Ankara kulislerinde en düşük emekli maaşının 14-15 bin lira seviyesine çıkarılması bekleniyor.

Zam Oranı Nasıl Belirleniyor?

Memur ve emeklilerin zam oranları, enflasyon oranlarına göre belirleniyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her 6 ayda bir enflasyon oranında zam alırken, memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme ile yüzde 6 zam alacak ve bu orana enflasyon farkı da eklenecek.

Temmuz Zammı Ne Kadar Oldu?

Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak? Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak?

Memur ve emekliler yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. Temmuz ayında SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 27,73 oranında, memurlar ise yüzde 19,31 oranında zam almıştı. En düşük emekli maaşı da 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilmişti.

Editör: İrem Nur Kaya