Ekonomide Siyasi Tansiyonun Etkisi Derinleşiyor: Döviz Pozisyonu Geriliyor, Dolarizasyon Artıyor

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan siyasi gerilim, finansal piyasalarda sert etkiler yarattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinde yaşanan çözülme, üç hafta içinde kritik seviyelere ulaştı.

Dolar 2025 yılının en düşük seviyesine geriledi Dolar 2025 yılının en düşük seviyesine geriledi

Net Döviz Pozisyonu 15.9 Milyar Dolara Geriledi

Finans uzmanı İris Cibre’nin paylaştığı güncel verilere göre, Merkez Bankası 9 Nisan itibarıyla altın hariç 678 milyon dolarlık döviz satışı daha gerçekleştirdi. Böylece, 19 Mart’tan bu yana yapılan toplam döviz satışı 41.2 milyar dolara yükselirken, vadeli döviz işlemleri (NDF) de eklendiğinde bu rakam 43.8 milyar dolara ulaştı. Swap hariç net döviz pozisyonu ise sadece 15.9 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

Yabancı Yatırımcı Çıkışı Hızlandı

Siyasi belirsizlikler yabancı yatırımcı davranışlarını da etkiledi. 4 Nisan haftasında yalnızca tahvil piyasasından 2 milyar dolarlık, hisse senedinden 445 milyon dolarlık ve Eurobond piyasasından 400 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Toplam çıkış 2.85 milyar dolar oldu. 2025 genelinde ise tahvilden 1.3 milyar dolar, hisse senedinden 526 milyon dolar, Eurobond’tan ise 216 milyon dolar net çıkış gerçekleşti. Bu tablo, Türkiye’ye yönelik portföy güveninin hızla azaldığını gösteriyor.

Dolarizasyon Yükselişte, KKM Geriliyor

Aynı dönemde vatandaşların dövize yönelimi yeniden artışa geçti. 4 Nisan haftasında döviz tevdiat hesaplarında (DTH) 3.3 milyar dolarlık artış görüldü. Bu tutarın 500 milyon doları bireysel2.8 milyar doları ise kurumsal hesaplardan geldi. Dolarizasyon oranı yüzde 42.4 seviyesine yükselirken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş eğiliminin sürdüğü kaydedildi.