YAŞAM

Meteoroloji saat verip uyardı! Bu illerde yaşayanlar dikkat

Meteoroloji, Orta ve Doğu Karadeniz için kuvvetli sağanak yağış ve yüksek kesimlerde yoğun kar yağışı uyarısı yaptı. Sel, su baskını ve don gibi olumsuzluklara karşı tedbir çağrısı yapıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava durumu tahmin raporunu güncelledi ve özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri için önemli uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre, bu gece saatlerinden itibaren Karadeniz’de kuvvetli sağanak yağışlar ve yüksek kesimlerde yoğun kar yağışları bekleniyor. Samsun’un doğusundan Artvin’e kadar geniş bir alan bu yağışlardan etkilenecek.

Yağış ve Kar Uyarısı

Son değerlendirmelere göre, Samsun'un doğusu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin’de çok kuvvetli (21-75 kg/m2) sağanak yağışlar görülecek. Özellikle bu bölgelerin 1100-1200 metre üzerindeki yüksek kesimlerinde kar yağışlarının yoğun olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji, yağışların etkisiyle ulaşımda aksama, sel, su baskını, heyelan, yüksek kesimlerde buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyardı.

Diğer Bölgelerde Durum

Karadeniz'in yanı sıra İstanbul’un Anadolu Yakası, Kocaeli ve Kastamonu çevrelerinde de yerel kuvvetli yağmur ve sağanak yağışlar bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde ise karla karışık yağmur ve yükseklerde kar yağışı öngörülüyor. Türkiye’nin diğer bölgelerinde ise parçalı bulutlu ve açık bir hava hakim olacak.

Sıcaklık ve Rüzgar Durumu

Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Sıcaklıkların genel olarak mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli yönlerden hafif ve ara sıra orta kuvvette esmesi, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ise zaman zaman kuvvetli (40-60 km/saat) olması tahmin ediliyor.

  • Kuvvetli Yağış Uyarısı: Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında ve Kastamonu çevrelerinde yaşanabilecek sel, su baskını ve heyelan gibi risklere karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

  • Kuvvetli Rüzgâr Uyarısı: Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuvvetli esmesi beklenen rüzgar nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalı.

  • Zirai Don Tehlikesi: İç Ege ve İç Anadolu bölgelerinde zirai don tehlikesine karşı çiftçilerin tedbirli olması gerektiği belirtildi.