YAŞAM

Meteoroloji ve AFAD'dan 7 il için turuncu ve sarı kodlu alarm!

Meteoroloji ve AFAD, Bartın ve Zonguldak için turuncu, Düzce, Sakarya, Bolu, Karabük ve Trabzon için sarı kodlu yağış uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde etkili olması beklenen yağışlar ve olumsuz hava koşulları için önemli uyarılarda bulundu. Bartın ve Zonguldak için "turuncu kodlu", Düzce, Sakarya, Bolu, Karabük ve Trabzon için ise "sarı kodlu" uyarı verildi. Vatandaşlar sel, su baskını, fırtına ve diğer olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Hangi Bölgelerde Yağış Bekleniyor?

Meteoroloji'nin son tahminlerine göre, Türkiye’nin büyük bir kısmında parçalı ve çok bulutlu hava etkili olacak. Marmara'nın kuzey ve doğusu, Orta ve Doğu Akdeniz'in Toroslar kesimi, İç Anadolu'nun doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Ankara ve Çankırı çevreleri ile Eskişehir'in kuzey kesimlerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların özellikle Karadeniz kıyıları ile Sakarya ve Bolu çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

AFAD'dan Turuncu ve Sarı Kodlu Uyarılar

AFAD, Bartın ve Zonguldak için turuncu kodlu, Düzce, Sakarya, Bolu, Karabük ve Trabzon için ise sarı kodlu sağanak uyarısı yaptı. Gece saatlerinden itibaren Düzce, Sakarya'nın doğusu, Bolu ve Karabük'ün kuzey kesimlerinde kuvvetli, Bartın ve Zonguldak çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli sağanak bekleniyor. Trabzon genelinde ise aralıklarla ve yer yer kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış etkili olacak.

Hava Sıcaklıkları ve Rüzgar Durumu

Hava sıcaklıklarının, kuzey ve batı kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç ve güney kesimlerde ise normallerinin 3-5 derece altında seyretmesi bekleniyor. Rüzgarın genellikle yurdun batısında kuzey ve kuzeybatı, Karadeniz bölgesi ile doğu kesimlerinde batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi tahmin ediliyor.

Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

AFAD’ın yaptığı açıklamada, turuncu kod uyarısı yapılan illerin vali ve kaymakamlarına SMS ile bilgilendirme yapıldığı ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde yeterli sayıda personel ve aracın teyakkuzda olduğu belirtildi. Vatandaşlara, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı.

Yağışların Etkisi ve Alınması Gereken Önlemler

Özellikle gece saatlerinden itibaren başlayacak kuvvetli yağışların, ani sel ve su baskınlarına neden olabileceği belirtiliyor. Vatandaşların, dere yatakları ve düşük kotlu bölgelerden uzak durmaları, araçlarını su baskını riski taşıyan yerlere park etmemeleri ve kapalı alanlarda bulunmaları öneriliyor.