Mihrimah Sultan...

Mihrimah Sultan, Osmanlı padişahı I.Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın kızı.

1522'de, Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın Mehmed'den sonraki ilk çocuğu olarak, dünyaya geldi.

Mihrimah Sultan'ın doğumundan 2 yıl sonra da Hürrem Sultan, I.Süleyman'ın ölümünden sonra yerine geçecek olan diğer çocuğu II.Selim'i dünyaya getirdi.

1539'da 17 yaşındayken Diyarbekir Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirildi. 

Düğün töreni iki küçük erkek kardeşi Bayezid ve Cihangir'in sünnet düğünüyle birlikte At Meydanı'nda şölenlerle kutlandı. 

Rüstem Paşa, bu evlilikten sonra sadrazam oldu ve 1544-1561 yılları arasında 2 yıllık bir süre hariç kesintisiz sadrazamlık yaptı. 

Bu evlilikten 1541'de bir kız çocukları dünyaya geldi.

Daha sonra 1545'te Murat beyi,1547 de Mehmet beyi dünyaya getirdi.

Mihrimah Sultan, yaşamı boyunca devlet işlerinde çok söz sahibi oldu. 

Babasını Malta'ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği bile söylenir. 

Annesi, Hürrem Sultan gibi Lehistan kralı II.Zygmunt August'la yazışmalar yaptı. 

Çok büyük bir servet sahibi oldu. 

1540-1548 yılları arasında Mimar Sinan İstanbul'un Üsküdar ilçesinde cami Üsküdar İskele Camii, medrese, ilkokul ve hastaneden oluşan büyük bir külliye yaptı. 

Ayrıca 1562-1565 yılları arasında yine Mimar Sinan İstanbul'un Edirnekapı semtinde cami, çeşme, hamam ve medreseden oluşan Mihrimah Sultan Camii ve külliyesini yaptı.

Annesi, 1558'de öldükten sonra babasına annesinin oynadığı danışmanlık rolünü oynadı. 1566'da babası öldükten sonra yerine geçen erkek kardeşi II. Selim'in saltanatı boyunca da danışmanlığını sürdürdü. 

Anneleri Hürrem Sultan ölmüş olduğu için kardeşi için adeta bir Valide Sultan rolünü oynadı.

Çocukları:

Ayşe Hümaşah Sultan.    

Murad Bey

Mehmed Bey.

Mihrimah Sultan 1578'de yeğeni, III.Murat'ın saltanatı sırasında öldü ve babası I.Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanı başında gömüldü.

 

Yaptığı hayırları gizlerdi:

Edirnekapı ve Üsküdar'da birer selatin cami inşa ettirmiş olan Mihrimah Sultan, vaktiyle Harun Reşid'in hanımı Zübeyde'nin Bağdat'tan Arafat'a ulaşan su yolları yaptırmış olduğunu, fakat zamanla bunların bozulduğunu, bu sebeple de hacıların Arafat günü şiddetli su sıkıntısı çektiklerini duymuştu. 

Bunun üzerine derhal babası Kanuni Sultan Süleyman'ın huzuruna çıkarak, sahibi bulunduğu bütün mücevheratı bu yolda sarf etmek için müsaade istedi. 

Mimar Sinan'ın da bu işe me'mur edilmesi talebinde bulundu. 

Ayrıca bu hayratının da daima gizli kalmasının teminini istirham etti. 

Süleymaniye Camii'nin temelleri atıldıktan sonra Mimar Sinan'ın uzun bir müddet ortadan kayboluşu vardır ki, bunun sebebi pek bilinmez. 

Umumiyetle caminin temelinin oturması için böyle hareket ettiği söylenir. 

Halbuki bu müddet zarfında Sinan, Harun Reşid'in hanımı Zübeyde'nin yaptırmış olduğu su yollarını Mihrimah Sultan'ın servetiyle yeniden tamir edip Arafat'a bol su getirmiştir. 

Bu suyun hala ''Ayn-ı Zübeyde'' ismiyle anılması, Mihrimah Sultan'ın bu hayrını gizlemiş olmaktaki hassasiyetinin bir neticesidir.