GENEL

Milyonlar akın ediyor. Peki bunları biliyor musunuz? İşte Anıtkabir sırları

Milli bayramlarda ve 10 Kasım'da milyonlar Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e koşuyor. Peki Anıtkabir'in sırlarını biliyor musunuz?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, her geçen gün daha da aranıyor. Milyonlar onu özlem ve sevgiyle anıyor.

Milli bayramlarda ve her 10 Kasım'da Anıtkabir'e milyonlarca kişi çıkıyor. Peki Anıtkabir'in sırlarını biliyor musunuz?

Milliyet'in duayen yazarı Melih Aşık bugünkü köşesinde "Anıtkabir sırları" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Anıtkabir ruhsal yüceliği yanında taşları ve heykelleriyle de konuşur...

Tören Meydanı’na giderken Aslanlı Yol’un başına ulaşmak için 26 merdiven basamağı çıkarsınız. Bu 26 merdiven

26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’u simgeler.

Aslanlı Yol’un başında sağlı sollu Hürriyet ve İstiklal Kuleleri karşılar sizi. Hürriyet ve İstiklal kulelerinde karşılıklı olarak 3 erkek ve 3 kadın heykelleri bulunur. Heykellerin boylarının aynı olması kadın ve erkek eşitliğini anlatır. Heykellerin tasarımcısı heykeltıraş Hüseyin Anka’dır. Hürriyet Kulesi’nin içerisindeki hürriyeti temsil eden kabartmalar Prof. Zühtü Müridoğlu tarafından yapılmıştır.

Aslanlı Yol üzerindeki Hititlerin aslan formuna göre yapılmış 24 adet aslan heykeli, 24 Oğuz Türk Boyu’nu temsil eder.

Aslanlı Yol’un iki yanı ağaçlarla tanımlanmıştır.

Aslanlı Yol’da ağaçların arasından yürürken başınızı kaldıramazsınız. Aralarından çimenlerin çıktığı taşların özellikle aralık olarak döşenmiş olması, sizin yola odaklanmanızı sağlar, bir saygı yürüyüşünün ifadesini yaşatır. Aslanlı Yol’un sonunda tören meydanına girmeden sağda Mehmetçik Kulesi, solda Müdafa-i Hukuk Kulesi karşılar sizi. Üzerlerindeki kabartmalar Zühtü Müridoğlu’na ve heykeltıraş Nusret Suman’a aittir. Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misakı Milli Kulesi, İnkılâp Kulesi ve Cumhuriyet Kulesi heykelleri ve üzerindeki kabartmalar Atatürk İlkelerini, Kurtuluş Savaşı’nı yani bir Cumhuriyet hikâyesini anlatır bize.

Anıtkabir, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in yüce ruhuna yakışır bir anıttır... Çevresindeki sokaklar: “ORDULAR”, “İLK”, ”HEDEF”, ”AKDENİZ”, ”İLERİ” adlarını taşır.