Ekonomi yönetimi, sosyal güvenlik sistemi adına Orta Vadeli Programı kapsamında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Çalışmalar, emeklilik sonrasında çalışanlardan genel sağlık sigortasının primi arttırılmasını gündeme getiriyor.

Mevcut Sistemde Kesinti Nasıl?

Şu anda uygulamaya göre, çalışanlardan genel sağlık sigortası için yüzde 12,5 oranında prim kesiliyor. Bu kesintinin yüzde 7,5'i işveren, yüzde 5'i ise çalışan tarafından ödeniyor. Emeklilik sonrasında çalışmaya devam edenler ise yalnızca sosyal güvenlik desteği primi veriyor ve genel sağlık sigortası priminden muaf tutuluyor.

Şeyda Yılmaz'ı şehit eden şüphelinin kuzeni de tutuklandı Şeyda Yılmaz'ı şehit eden şüphelinin kuzeni de tutuklandı

Yaş Sınırı Tartışılıyor

Planlanan düzenlemede, emeklilerden genel sağlık sigortası primi alma oranlarına ilişkin en önemli sonuçlar, bu primin nasıl kesileceği yönünde. Tartışmalar, bu kesintinin emekli maaşından mı yoksa çalışılan iş yerinden alınan ücretten mi çözüm üzerinde yoğunlaşıyor. Ayrıca bu prim kesintisinin yaş sınırıyla sınırlanabileceği ve 55-60 yaş aralığında uygulanabileceği de konuşuluyor.

Bu düzenleme, yaklaşık 2 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiği Türkiye'de önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Çalışmalar tamamlandığında, yasa tasarısının Meclis'te oylanması bekleniyor.

Editör: İrem Nur Kaya