GENEL

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor: Trafikte yeni dönem başladı, Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni düzenlemeyi duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, trafikteki araç sürücülerini ilgilendiren yeni bir trafik projesinin hayata geçirileceğini duyurdu. Türkiye genelinde yolların daha güvenli ve etkin kullanımı için Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin (AUS) kurulumu başlayacak. Proje, 23 Kasım 2026 tarihinde tamamlanacak şekilde planlandı.

Bakan Uraloğlu, projenin detaylarını paylaşarak, "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu" üzerinde yürütülecek olan pilot projenin 30 kilometrelik bir kesimde test edileceğini belirtti. Bu sistem ile yolda oluşan kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve onarım çalışmaları gibi durumlar tespit edilerek sürücülere anlık bilgilendirmeler yapılacak.

Pilot bölge olarak Ankara, Antalya ve İstanbul seçildi. Bu illerdeki Karayolları Bölge Müdürlüğü kontrol merkezlerinde projenin ilk uygulamaları yapılacak. Bakan Uraloğlu, bu sistemle birlikte yollara akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj ve trafik işaretleri, meteorolojik bilgi gibi akıllı ulaşım sistemleri kurulacağını ve fiber ve enerji altyapı kurulumlarının gerçekleştirileceğini açıkladı.

Projeye ilişkin saha keşifleri ve detaylı dokümantasyon hazırlıkları tamamlanmış durumda. Yakın zamanda saha kurulumları başlayacak ve yazılım geliştirme aşamasına geçilecek. Yazılımın tamamlanması ve saha kurulum süresi 24 ay, projenin işletme ve bakım süresi ise 12 ay olarak planlandı.