Allah Resulü; '' Öyle bir ağaç vardır ki, bereketi müslümanın bereketine benzer''. ( Buhari) sözü ile müminin vasıflarını anlatır.
Mümin öyle bir kimsedir ki, kökün ağaca besin taşıması gibi iman da mümine ruh taşır, onu diri tutar.
Mümin bir yandan iman kökünden beslenirken diğer yandan imanın meyvesi güzel amelleri, ibadetleri ve ahlakıyla var olur.
Müminin imanı ile ahlakı arasındaki güçlü bağı anlatan Allah Resulü şöyle buyurmaktadır:
'' Kim bir iyilik yaptığında seviniyor, bir kötülük yaptığında da üzülüyorsa o mümindir.''' (İbn. Hanbel)
Bu sebeple mümine kötü huylar asla yakışmaz. Ayrıca mümin insanların kendisine güvendiği, emin olduğu kimsedir.
Resulullah'ın ifadesiyle; Müslüman, diğer müslümanların elinden dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların canları ve mallarının güvende olduğu kişidir.(Tirmizi)
Mümin insanlara zarardan sakındığı diğer yaratılmışlara da zarar vermekten de sakınır. Mümin, yaratılanı severim yaratandan ötürü.
*
HADİSTE: Allah'ım! Açlıktan Sana sığınırım. Çünkü açlık, ne kötü bir arkadaştır. Hainlikten de Sana sığınırım. Çünkü hainlik, ne kötü bir sırdaştır.
(Ebu Davud).
AYET: Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz. (Maide; 5/ 90)
YAKARIŞ: Allahım yolculuğun yorgunluk ve sıkıntılarından, kötü şekilde dönmekten kötü hallere düşmekten, mazlumun bedduasından mala ve aile gelecek kötülüklerden Sana sığınırım. (Müslim)