Mutlu sonla biten turizm zirveleri

 

ANADOLU’DA, tiyatro düzenli kültür merkezlerinin loş ışıkları altında gerçekleşen panellerde, bölgenin turizm potansiyeli anlatıldıktan sonra, pas salondaki “örgütlü profesyonellere” atılır. Onlar da, “Buraya gelip, gezip, görüp, yiyene kadar, kentinizin güzelliklerinin farkında değildik” türünden cümleler kurup, davet edilmelerine “yardım ve yataklık” yapanların egolarını sıvazlayarak, toplantıyı mutlu sona doğru yaklaştırır.

Ardından egosu şişirilen “yerel lider”, performansları ve emekleri için katılımcılara teşekkür edip, birlikte büyük işler başaracaklarını haykırarak finali yapar. Işıklar yandığında, 500 kişilik salonda oturan 45-50 kişi yorgun, ama bir turizm zirvesini daha yüz akıyla tamamlamanın mutluluğu içindedir. Elde karton çantalardaki belediye promosyonları ve yöresel ürünler; akıllarda “çok ürünümüz var; ne yazık ki değerlendiremiyoruz” cümlesi. Evet, çok yazık…

Verilen emeğe, harcanan paraya, zamana ve hepsinden önemlisi de umutlara yazık. Anadolu’da, turizm için yapılan, zirve, çalıştay, arama konferansı ve benzeri organizasyonların büyük bir kısmı “dostlar alışverişte görsün” türünden yapılmaya devam ediyor. Yerel idareler, davet ettikleri “uzmanların” çoğunun, yiyip, içip bedava gezmek için örgütlenmiş profesyoneller olduğunun farkında değil. Her gördüğü tarihi yapı karşısında çığlık atan bu kitlenin, müşterisini rahatlatmak için çabalayan “profesyonellerden” pek farkı yok aslında.

Çözüm ne?

Tecrübeli turizmcilerin, birikimlerini mikro destinasyonlara aktarabilecekleri, en az yanlışı yaparak yol alabilmelerini ve doğru pazarlarla yönelmelerini sağlayacak bir mekanizmanın geliştirilmesi gerekiyor. Bunun için de uygun platformun, hazırlıkları devam eden “Turizm Geliştirme Fonu” olduğunu düşünüyorum.

----------

Sağlık cevheri: Manyetik siyah kum

DÜNYA genelinde uygulandığı tedavi yöntemleri ile adını duyuran ve Karadeniz’de de yeni yeni keşfedilen ‘manyetik siyah kum’, timüs bezini çalıştırarak stres ve uyku sorunlarından romatizma, sedef gibi pek çok hastalığa çare oluyor. Dünyanın sadece belirli bölgelerinde örnekleri olan ve Türkiye’de Ordu’nun Ünye ilçesinde rastlanan manyetik siyah kum, içerisinde bulundurduğu mineraller ve bileşenlerin zenginliği ile dikkatleri çekiyor.

Karadeniz’e adını verdiği söylenen ve dünyadaki örneklere göre içerisinde bulundurduğu 20’ye yakın mineral ve bileşenlerin yanı sıra Karadeniz Teknik Üniversitesi hocalarının yaptığı araştırmalara göre içinde insan sağlığına zararlı ağır ve yabancı madde bulundurmamasıyla da dikkat çeken bölgedeki manyetik siyah kum, Ünye ilçesindeki yaklaşık 30 kilometrelik sahil bandında sıkça görülebiliyor.