İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından İsrail ordusunun işgal ettiği tampon bölgede yer alan Hermon Dağı’na ziyaret gerçekleştirdi. Savunma Bakanı Yisrael Katz, işgalin devam edeceğini vurguladı.

Şok iddia: İsrail helikopteri Şam'a indi, askerler 20 dakika yerde kaldı Şok iddia: İsrail helikopteri Şam'a indi, askerler 20 dakika yerde kaldı

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nin yazılı açıklamasına göre, Netanyahu, işgal altındaki Hermon Dağı’nda İsrail ordusunun konuşlanmasını incelemek ve bölgedeki durumu değerlendirmek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi. Netanyahu’ya Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi eşlik etti.

Ziyarette Netanyahu, 7 Aralık sonrası İsrail ordusunun işgal ettiği tampon bölgede yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi aldı ve İsrail’in bölgedeki güvenlik politikalarını yerinde gözden geçirdi.

Savunma Bakanı Yisrael Katz, Netanyahu ile birlikte yaptığı incelemede, Hermon Dağı’ndaki İsrail askerlerinin varlığını savundu. Katz, işgal altındaki bölgedeki İsrail ordusunun, Golan Tepeleri’ndeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini koruduğunu belirtti ve bu varlığın İsrail’in güvenliği için hayati olduğunu iddia etti.

Katz, şu ifadeleri kullandı:
"İsrail ordusu, tampon bölgede güvenliği sağlamak ve Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından ortaya çıkan tehditlere karşı caydırıcı olmak için burada bulunuyor. İhtiyaç duyulduğu sürece Hermon Dağı’nda kalmaya devam edeceğiz."

Savunma Bakanı Katz, 13 Aralık’ta yaptığı bir başka açıklamada, İsrail ordusuna 7 Aralık sonrası işgal edilen Hermon Dağı’nda kış aylarında da konuşlanmaya devam edilmesi talimatı verdiğini duyurmuştu. Bu karar, İsrail’in bölgedeki askeri varlığını uzun vadeli bir strateji haline getirdiğini gösteriyor.

NE OLMUŞTU?

Suriye'de 27 Kasım'da şiddetlenen çatışmaların ardından 8 Aralık'ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun Suriye'ye saldırıları arttı. Rejim ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişletti. Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.