İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki çatışmalarda 15 bin Hamas üyesi ve 15 bin sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Sivil kayıpların düşük olduğunu savunan Netanyahu, bu durumu "İsrail hükümeti için inanılmaz bir başarı" olarak nitelendirdi.

Gazze'de Sivil Kayıplar Tartışması

Netanyahu, Batı Kudüs'te Time dergisine verdiği röportajda, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve İran'la yaşanan gerilim hakkında konuştu. Netanyahu, Gazze'deki sivil kayıpların diğer şehir çatışmalarına oranla düşük olduğunu iddia etti. İsrail Başbakanı, sivil ölümlerinin 15 bin olduğunu ve 15 bin de Hamas'ın askeri kanadı üyelerinin öldüğünü belirtti.

Netanyahu’dan İran'a Uyarı

Netanyahu, İsrail'in geçmişteki adımlarının İran'ın uranyum zenginleştirmesini geciktirdiğini ve nükleer silah geliştirmesini engellemek için her şeyi yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Tahran'dan gelecek olası misillemelere karşı koyabilecek güçte olduklarını ileri sürdü.

Gazze'de Yeni Yönetim Çağrısı

İsrail'in Gazze'deki saldırılarda yapay zeka sistemleri kullandığına yönelik sorulara cevap vermekten kaçınan Netanyahu, bölgede "bölgesel ortaklar" tarafından desteklenen sivil bir yönetim görmek istediklerini belirtti. İsrail'in silahsızlandırdığı Gazzeliler tarafından kontrol edilecek bir yönetim öngördüklerini söyledi.

Esir Takası ve Diplomasi

Netanyahu, İsrail ile Hamas arasında esir takası mutabakatına varılma olasılığının arttığını dile getirdi. Tüm esirlerin serbest bırakılmasını isterken, Hamas'ın yönetimde kalmasını içeren bir mutabakatı kabul etmeyeceğini ifade etti. Gazze'ye yönelik saldırıların sonlanmasının ardından Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşmenin daha olası hale geleceğini ileri sürdü.

İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Nasrallah konuşurken  vuruldular! İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Nasrallah konuşurken vuruldular!

Özür ve Soruşturma

7 Ekim'de yaşananlardan dolayı özür dileyip dilemeyeceği sorulan Netanyahu, "Böyle bir şeyin olmasından dolayı çok üzgünüm." dedi. Netanyahu, savaş sona erdikten sonra 7 Ekim olaylarıyla ilgili bağımsız bir komisyon kurulabileceğini belirtti.

Editör: Nehir Durdağı