DÜNYA

Netanyahu'ya BM'de büyük şok! Konuşması protestolarla karşılandı

BM Genel Kurulu'nda İsrail Başbakanı Netanyahu'nun konuşması, Türk heyeti ve diğer delegasyonların salonu terk etmesiyle protesto edildi.

ABD'nin New York şehrinde düzenlenen BM Genel Kurulu'nda bir skandala imza atıldı. Gazze ve Lübnan'da saldırılara devam eden İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. Netanyahu, "İran'a karşı yaptırım çağrısı yapıyorum. Vatandaşlarımız güvenli bir şekilde evine dönene kadar durmayacağız. Lübnanlılara şunu söyledim; sizinle değil Hizbullah ile savaştayız." ifadelerini kullandı. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, protestocuların arasından BM binasına gelerek konuşmasına başladı.New York sokaklarındaki çok sayıda protestocunun arasından geçerek Birleşmiş Milletler binasına gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, BM kürsüsüne çıkarak  konuşması sırasında Türk heyeti ve birçok delegasyon salonu terk etti.

Netanyahu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde: "Hanımefendiler ve beyefendiler. Bugün bu sene buraya gelmeyi planlamıyordum. Ülkem bu sene bir savaşta. Bize karşı yapılan yalanları ve iftiraları duyduktan sonra ki bazılarını buradaki kişiler yaptı. Buraya gelmemdeki sebep, halkım için konuşmak, ülkem için konuşmak, hakikati anlatmak. İsrail barış istiyor. İsrail sukunet istiyor. İsrail zamanında barış yaptı ve yine yapacak. Ancak barbar düşmanlarla karşı karşıyayız ve bizim kendimizi savunmamız gerek. Düşmanımız bizi yok etmek istiyor. Medeniyetimizi yok etmek istiyor.

Vatandaşlarımız güvenli bir şekilde evine dönene kadar durmayacağız. Lübnanlılara şunu söyledim; sizinle değil Hizbullah ile savaştayız. Bu yıl buraya gelmeye niyetim yoktu. Ülkem savaşta yaşam mücadelesi veriyor. Buradaki kayıtları düzeltmek için gelmeye karar verdim. İsrail barış arıyor. Suudi Arabistan'la normalleşme anlaşması 7 Ekim'deki Hamas saldırısının öncesinde çok yakındı. Ancak İsrail, İran tarafından organize edilen savaş cephelerinde kendini savunmak zorunda kaldı. İran bizi vurursa, biz de İran'ı vururuz. İran'da, İsrail'in ulaşamayacağı bir yer yok. Savaşı kazanıyoruz.

İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek için BM Güvenlik Konseyi'ne İran'a yaptırım uygulama çağrısı yapıyorum. İsrail, İran'ın nükleer silah sahibi olmaması için elinden gelen her şeyi yapacak. İsrail, Hamas'ın 40 bin üyesinin yarısından fazlasını öldürdü ya da ele geçirdi, Hamas füzelerinin yüzde 90'ını imha etti.

Hamas Gazze'de iktidarda kalmaya devam ederse yeniden toparlanır ve yeniden İsrail'i vurur. Gazze'de barış içinde yaşamaya kararlı, yerel bir yönetimi desteklemeye hazırız. Hamas teslim olur, silahları bırakır, rehineleri teslim ederse savaş sona erer.''

Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti. Birçok delegasyonun, Türk heyetine eşlik ettiği ve salonun önemli ölçüde boşaldığı görüldü. Netanyahu kürsüdeyken salondan bazı seslerin yükseldiği duyuldu.

New York sokaklarındaki çok sayıda protestocunun arasından geçerek Birleşmiş Milletler binasına gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, BM kürsüsüne çıkarak  konuşması sırasında Türk heyeti ve birçok delegasyon salonu terk etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu'na hitap etmek için salona girdi ve kürsüye yöneldi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız'ın öncülüğünde Türk heyeti, Netanyahu BM Genel Kurul hitabına başlamadan önce salondan ayrıldı. Birçok delegasyonun, Türk heyetine eşlik ettiği görüldü. Netanyahu kürsüdeyken salondan bazı seslerin yükseldiği  duyuldu.