ABD'de resesyon endişeleri ve Asya piyasalarındaki olumsuz gelişmeler, küresel piyasalarda satış baskısını artırırken, New York borsasında büyük bir düşüşe yol açtı. Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 endeksleri önemli kayıplar yaşarken, piyasalarda toplamda 2 trilyon doların buharlaştığı tahmin ediliyor.
Borsada Sert Düşüş
Haftanın ilk işlem gününde Dow Jones endeksi, 1000 puanın üzerinde düşerek %2,68 azalışla 38.670,55 puana indi. S&P 500 endeksi %4,07 kayıpla 5.128,93 puana, Nasdaq endeksi ise 1000 puanın üzerinde gerileyerek %6,25 düşüşle 15.728,46 puana ulaştı. ABD ekonomisine dair açıklanan verilerin öngörülenin üzerinde yavaşlaması, yatırımcıların borsadaki risk algısını önemli ölçüde artırdı.
Resesyon Endişeleri Artıyor
ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini sabit bıraktı ancak eylül toplantısında faiz indirimi sinyali verdi. Bununla birlikte, son haftalarda açıklanan ekonomik veriler resesyon endişelerini artırmaya devam etti. Temmuz ayında tarım dışı istihdamın beklentilerin altında artması ve işsizlik oranının %4,3'e yükselmesi, ekonomik aktivitenin yavaşlayabileceği endişesini pekiştirdi. İmalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Temmuz'da 46,8 ile 8 ayın en düşük seviyesine gerilemesi de bu endişeleri destekledi.
Fed'in faiz indirimi ihtimali %90'ın üzerine çıkarken, analistler acil bir faiz indiriminin piyasalarda paniği artırabileceği konusunda uyarıyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in ekonomideki zayıflık işaretlerine tepki vereceğini belirtirken, acil bir toplantı yapılabileceği yorumlarından kaçındı.
Güvenli Limanlara Talep Arttı
Resesyon endişeleriyle birlikte yatırımcılar, güvenli liman olarak görülen varlıklara yöneldi. ABD'de 10 yıllık Hazine tahvili getirisi %3,667 ile Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Aynı şekilde, dolar endeksi %0,88 azalışla 102,08'e gerilerken, euro/dolar paritesi %0,80 artışla 1,099 seviyesine çıktı.
Teknoloji Hisselerinde Büyük Kayıplar
Teknoloji sektöründe yapay zeka rallisinin öne çıkan isimlerinden Nvidia, %10'un üzerinde değer kaybetti. Apple, Berkshire Hathaway'in şirketteki hisselerini yarıya indirmesiyle %5'ten fazla düşüş yaşarken, Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon gibi devler de %3 ile %5 arasında geriledi.
Asya Piyasalarında Düşüş
Asya piyasalarındaki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) şahinleşmesi ve küresel piyasalarda artan resesyon endişeleriyle %12,40 ile 1987'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.