Cushman & Wakefield I TR International’ın 2024 yılının ilk yarısına ilişkin hazırladığı ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporu, ticari gayrimenkul piyasasında mülk sahiplerinin yüzünü güldüren bir tablo çiziyor. Özellikle ofis kiraları, son 8 yılın en yüksek seviyelerine çıkarken, A sınıfı ofislerin boşluk oranı da son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu gelişmeler, yüksek talebin bir sonucu olarak ofis kiralarında yüzde 13.5’lik bir artış yaşanmasına neden oldu.

Sanayide Kira Artışı Yüzde 100’ü Buldu

Flaş iddia! Turkcell, Barajlar ve Vakıfbank Araplara satılıyor Flaş iddia! Turkcell, Barajlar ve Vakıfbank Araplara satılıyor

Raporda, ofis kiralarındaki artışın yanında sanayi sektörü de dikkat çekiyor. Sanayi alanlarında kiralar, TL bazında yüzde 100’lük bir artış gösterdi. Ticari gayrimenkul piyasasında kiracı lehine olan dengenin mülk sahipleri lehine döndüğü belirtilen raporda, ofis kiralarında TL bazında yüzde 77’lik bir artış kaydedildi.

2024 yılının ikinci çeyreğinde İstanbul Levent’teki ofis kiraları metrekarede aylık 42 dolara ulaşarak, dolar bazında yüzde 13.5 oranında arttı. İstanbul Anadolu Yakası, Esentepe-Gayrettepe ve Maslak gibi bölgelerde de kiralar sırasıyla 35, 32 ve 30 dolar seviyelerinde seyretti. Ankara ve İzmir’de ise bu rakam 18 dolar olarak kaydedildi.

Türkiye, Uluslararası Markaların Radarına Yeniden Girdi

Rapora göre, uluslararası markalar Türkiye’yi büyüme planlarına dahil etmeye başladı. Bu eğilim, özellikle konsept mağazacılık, lüks perakende ve geçici (Popup) mağazacılık gibi alanlarda kendini gösteriyor. E-ticaretin hızlı büyümesi ve Türkiye’nin pazar gücü sayesinde lojistik kiralama işlemleri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 arttı. Yeşil bina sertifikalı ofisler, veri merkezleri ve pop-up mağazalar gibi alanlar ise bu üç sektörde öne çıkan yıldızlar arasında yer aldı.

Editör: Sinan Saygı