Dünya genelinde Türkler, günlük hayatlarında kullandıkları ve kültürlerinin bir parçası olan jest ve mimiklerini kullanmalarıyla ön plana çıkıyor. Peki, kültürel mirasımızın bir parçası olan hangi mimikleri sıklıkla tercih ediyoruz? 35’ten fazla dilde eğitim seçenekleri ile ortaya çıkan Almanca online ders platformu Preply sizler için araştırdı! Araştırma sonuçlarına göre, hayır demek ve nazardan korunmak için beden dili hareketlerine sıklıkla başvuruyoruz. 

Hayır Demek ve Nazardan Korunma Mimikleri Zirveyi Paylaşıyor

1007 kişinin katıldığı ve erkek - kadın dengesinin hemen hemen sağlandığı kapsamlı araştırmada, toplumumuz tarafından hayır demek için kafayı & kaşları yukarı kaldırmak ve nazardan korunmak için tahtaya vurup, kulağı çekme mimikleri katılımcıların %28’lik kısmı tarafından sıklıkla kullanılan iki mimik olarak ortaya çıkıyor. 

Araştırmaya katılan erkekler arasında, hayır demek için kafayı ve kaşları havaya kaldırmak en popüler üç beden dili hareketinden biri olarak dikkat çekerken, kadınlar ise hayır derken kafasını iki yana doğru sallamayı daha sık tercih ediyorlar. 

Havaya yazı yazmak %13 ile üçüncü sırada

Çoğumuzun hayatımızda en az bir kere yaptığı hesap istemek için havaya yazı yazma hareketi ise katılımcıların %13lük kesmi tarafından en popüler üçüncü hareket olarak ortaya çıkıyor. Beden dili hareketleri ve anlamlarını inceleyen bu araştırmada, erkek katılımcıların 35 yaş ve üzerinde olan kısmı "hesap istemek için havaya yazı yazmak" (%14,71) lik seçilim ile ön plana çıktı. 

I M G 20240627 W A0010

Bingöl'de korkutan deprem! Sarsıntı çevre illerde de hissedildi Bingöl'de korkutan deprem! Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

 
35-44 Yaş Arası Erkeklerde Kornaya Basarak Selam Popüler

Korna çalarak selam vermek, 35-44 yaş aralığındaki erkeklerin en sık kullandığı üçüncü mimik olurken, bütün katılımcıların %10’luk kesmi bu hareketi kullandığını belirtti. Korna çalarak selam vermek, yapılan araştırmaya göre en sık tercih edilen yedinci hareket oldu.

Yemeklerde Kullandığımız İki Farklı Mimik Var

Türkler için sofra ve yemek kültürünün önemi ve halk arasındaki yaygınlığı yapılan araştırmaya da yansıdı; tokluk durumunda elimizi göğse götürüyor ve lezzetli bulduğumuz bir yemeğe karşı parmak uçlarımızı öperek tepki gösteriyoruz. Ankete katılanların seçimleri ile oluşan sıralamada, bu mimikler sırasıyla altıncı ve dokuzuncu en çok kullanılan beden dili hareketi olarak kayıtlara geçti.

İletişimin her ne kadar sadece konuşarak olmadığını bilsek de, online dil öğrenme platformu Preply’nin yaptığı araştırma, kültürümüzde hemen her durum için kullandığımız bir mimik olduğunu ortaya çıkardı.

Editör: İrem Nur Kaya