Siyaset Bilimci Onur Alp Yılmaz hakkında, bir televizyon programında sarf ettiği ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Başsavcılık, Yılmaz’ın sözlerinde "halkın bir kesiminin ekonomik etkinlikte bulunmasını engellediği" gerekçesiyle harekete geçti.
Soruşturma, 'nefret ve ayrımcılık' ile 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamaları kapsamında yürütülüyor.
Yılmaz’ın katıldığı Halk TV'de yayınlanan bir programda söylediği "Boykot genel tüketime yayılmalı" ifadesi kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Başsavcılık, bu ifadenin toplumda ayrımcılığa ve kutuplaşmaya neden olabileceği değerlendirmesiyle resen soruşturma başlattı.
Yılmaz hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, programın tam kaydının incelendiği ve sözlerin bağlamı ile olası etkilerinin analiz edildiği bildirildi. Soruşturmanın seyri kapsamında, Yılmaz’ın ifadeye çağrılabileceği belirtiliyor.
Ne Dedi?
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Onur Alp Yılmaz, dün CHP'nin Maltepe'de düzenlediği miting sırasında katıldığı canlı yayında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in belli firmalara yönelik boykot çağrısına ilişkin konuşurken şu değerlendirmede bulundu:
"Böyle bir ekonomide siz sadece belli markaları boykot ettirirseniz ne olur? Bu markalar zarar etmiş olur sadece. Genel tüketimde bir düşüş olmaz. Bu da ekonominin bedel ödemesi anlamına gelmez. Halkın bedel ödemesi anlamına gelir. Neden, bu firmalar zarar ettiğinde gidip sayın cumhurbaşkanına 'CHP'li belediyelere kayyum atamayın, başkanları tutuklamayın" demeyecekler. Onun yerine diyecekler ki 'Biz senin yerine inisiyatif aldık, irade ortaya koyduk zarar ettik. Sen bize yeni iyilikler yap, yeni ayrıcalıklar yap.'
İktidara yakın isimlerin hep söylediği bir şey var ya 'Ekonomik kriz varsa bu kafeler neden dolu?'. O kafeler neden oldu? İnsanlar tasarruf etseler de bir şey alamayacaklarını bildiği için 'en azından arkadaşlarımla sosyalleşeyim' diyorlar. Çünkü öbür durumda ne ev ne araba alabiliyorlar. İşte bu bağlamda bu tüketimi belli günlerde sıfıra yaklaştırmak iktidar açısından daha caydırıcı olacaktır. Amaç bu firmaları batırmak değilse, -çünkü battığı anda başka teşvikler alacaklar- mesele iktidara geri adım attırmaksa genel tüketimi düşürmek çok daha doğru bir yol."