Türk Telekom CEO'sundan faturalardaki fahiş artışlara "Damacanalı" savunma Türk Telekom CEO'sundan faturalardaki fahiş artışlara "Damacanalı" savunma

Türkiye'nin en güçlü ihracat sektörlerinden otomotiv, ağustos ayında küçük bir düşüşle 2,7 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) verilerine göre, sektörün toplam ihracattan aldığı pay yüzde 12,3 oldu. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, binek otomobiller Birleşik Krallık'a, otobüs ve minibüsler ise Fransa'ya satıldı.

Tedarik ve Binek Otomobil İhracatı Zirvede

Ağustos ayında otomotiv tedarik endüstrisi 1,2 milyar dolar ihracatla başı çekerken, binek otomobil ihracatı 723 milyon dolar olarak kaydedildi. Otobüs, minibüs ve midibüs grubunda ise 216 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Birleşik Krallık ve Fransa Önde

Birleşik Krallık, binek otomobil ihracatında en büyük pazar olurken, otobüs ve minibüs satışlarında Fransa öne çıktı. Almanya ise 356 milyon dolarla Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı oldu. Birleşik Krallık ve Fransa, Türkiye'nin ihracatında ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

AB Pazarının Büyük Payı

Otomotiv ihracatının yüzde 65'i Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. AB ülkelerine dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 düşüşle 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 33 arttı.

Üç Ülkede Önemli Artış

OİB Başkanı Baran Çelik, planlı bakım çalışmalarına rağmen ihracatın ağustos ortalamalarının üzerine çıktığını belirtti. Özellikle Birleşik Krallık, Slovenya ve Romanya'ya yapılan ihracatta büyük artışlar kaydedildi.