GÜNDEM

Özel, "Kürtlere bir devlet teklif ediyorum" sözlerine açıklık getirdi

CHP lideri Özgür Özel, Bahçeli'ye yönelik sözlerine açıklık getirerek, "Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşı olarak bizlerle birlikte devletin sahibi olmalarını teklif ediyorum" dedi.

Güneydoğu turuna başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ilk basın toplantısını Diyarbakır'da gerçekleştirdi. Kürt sorununa dair önemli mesajlar veren Özel, çözümün adresi olarak TBMM'yi işaret etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyı değerlendiren Özel, sorunun bir kişinin açıklamasıyla çözülemeyeceğini vurguladı ve "Kürtlerin sorunu olup olmadığını devlet değil Kürtler belirler" dedi.

Dünkü parti grup toplantısında yaptığı "El yükseltiyorum Devlet Bey. Ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum" çıkışıyla dikkat çeken Özel, bu sözlerine açıklık getirdi. Özel, “Kürtlere devlet vadediyorum dedim, ancak cümlenin sadece bu kısmını alan kötücül bir akıl var. Ben Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eşit, ayrımcılıksız, kendilerini tamamen mensubu ve sahibi hissettikleri bir devletin, 86 milyonla birlikte eşit vatandaşlıkla içinde yer almalarını teklif ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Kürtlerin Sorunları Vardır"

Bahçeli’nin, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın TBMM'ye gelip örgütü lağvetmesi gerektiği yönündeki sözlerine de değinen Özel, “Eğer mesele bir kişiye af ve ona kürsü vererek örgütün lağvedilmesiyle her şey tamam olacaksa, hiçbir şey tamam olmaz. CHP, barışa ulaşmayı, annelerin gözyaşını dindirmeyi, şehit vermeyi önlemeyi ve terör örgütünün ortadan kalkmasını hedefleyen her yapıcı adımı anlamlı bulur. Ancak Kürt sorunu yok deyip, bir kişinin konuşmasıyla her şeyin çözüleceğini söylemek doğru değildir. Kürtlerin sorunları, 'Kürtler sorun yoktur' diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. Biz de bu doğrultuda elimizden gelen katkıyı sunmaya devam edeceğiz.”

'Demokratik Siyaset Hakkı' Vurgusu

Özel, Türkiye’deki her vatandaşın istediği dili konuşma ve siyaset yapma hakkına saygı duyulması gerektiğini belirtti. Terör sorunu ve Kürt sorununun birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Özel, bu iki sorunun birlikte çözülmesi gerektiğini söyledi. “Diyarbakır’daki umudu görüyoruz, ancak bir başarısızlık, geçmişte yaşananlardan daha fazla acıya neden olabilir. Kürtlerin sorunları, 86 milyonun katıldığı bir süreçle ve demokratik siyaset hakkının tanınmasıyla çözülebilir” dedi. Ayrıca, Kürtlerin sorunlarını görmezden gelenlerin, Erdoğan’ın kendi sorunlarını çözmeye yönelik adımlar attığı algısının düzeltilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.