Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye'de deprem riski en düşük olan güvenli şehirleri sıraladı. Özellikle Karadeniz kıyıları ve bazı iç bölgelerde büyük depremlerin beklenmediğini belirten Ercan, Kuzey Marmara fay hattında ise beklenen depremin 2045 yılından önce olmayacağını öngördü.

Ece Üner'den HÜDA PAR Genel Başkanı'na tepki: 'Siz tam olarak neyin peşindesiniz?' Ece Üner'den HÜDA PAR Genel Başkanı'na tepki: 'Siz tam olarak neyin peşindesiniz?'

Karadeniz Kıyıları Güvenli

Prof. Dr. Ercan, Karadeniz kıyılarının deprem riski açısından en güvenli bölgeler arasında yer aldığını belirtti. Bu bölgeler arasında Kırklareli, Tekirdağ'ın kuzeyi, İstanbul'un kuzey bölgeleri (Beykoz, Sarıyer, Kilyos), Kocaeli'nin kuzeyi, Karasu, Zonguldak'ın kuzeyi, Sinop, Kastamonu, Bartın, Samsun, Giresun, Rize, Ordu, Trabzon ve Artvin bulunuyor.

Güneyde de Güvenli Bölgeler Var

Ercan, güney bölgelerde de bazı şehirlerin büyük deprem riski taşımadığını ifade etti. Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Midyat, Siirt gibi şehirler deprem açısından daha güvenli bölgeler arasında yer alıyor.

İç Anadolu ve Diğer Güvenli Bölgeler

İç Anadolu'da da Yozgat'ın alt kısımları, Sivas'ın güneyi, Nevşehir, Ankara, Antalya, Konya ve Mersin gibi iller büyük depremlerin beklenmediği yerler arasında sıralandı. Ayrıca, Edirne, Kırklareli ve Iğdır da deprem riski açısından güvenli bölgeler olarak açıklandı.

Ege Bölgesi Deprem Riski Taşıyor

Öte yandan, Ege Bölgesi için karamsar bir tablo çizen Prof. Dr. Ercan, bu bölgede deprem beklenmeyen bir yer olmadığını vurguladı.

Editör: İrem Nur Kaya