Müslümanların oruç tuttuğu, yardımlaşma duygusunun herkesi etkilediği Ramazan ayı, her yıl olduğu gibi heyecanıyla birlikte geldi çattı. Özel bir ay olan Ramazan boyunca yaşanan heyecan, sadece evlerde değil sokaklarda da yaşanır. Özellikle Ramazan ayı ile özdeşleşen Eminönü, Eyüp Sultan ve Üsküdar gibi bazı ilçelerde iftardan sahur saatine kadar süren canlılığa katılmak isteyen binlerce kişi oralara akın eder. İftar sonrasında gerçekleşen etkinlikler Ramazan ayı boyunca devam eder. Ramazan ayının en önemli ibadeti ise oruç tutmaktır. Sahurla başlayan oruç ibadeti iftara kadar sürer. Ramazan ayı boyunca evlerde iftar sofraları ise bir başka özenle hazırlanır. Sahur ve iftar sofralarının olmazsa olmaz birkaç lezzeti vardır. Hurma, zeytin, zeytinyağı, pide, güllaç gibi yiyecekler Ramazan ayı ile özdeşleşmiştir.
İftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan hurma, aslında ağaçta yetişen bir meyvedir ve besin değeri de oldukça yüksektir. İçerdiği lif, protein ve enerji açısından dikkat çeken bu meyve, vücudun oruç süresince ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için de son derece ideal bir seçenektir. Ayrıca, hurmanın kan şekeri seviyesini düzenleme özelliği de vardır. İftar sofraları, genellikle aileler ve arkadaşlar arasında paylaşılır. Hurma da bu paylaşımın önemli bir simgesidir. İftarlar, genellikle hurma ile açılır ve oruç açma duasının okunması ile devam eder. Bu gelenek aynı zamanda Ramazan ayının manevi atmosferine de katkıda bulunur.
Ramazan Sofrasında Bulunması Gerekenler
Ramazan sofraları özenle hazırlanır, ne yapılırsa yapılsın ortaya her zaman muhteşem sonuçlar çıkar. Ramazan ayının o muhteşem ambiyansı; sofralara, yemeklere yansır. Genel olarak ise sofralarda şu lezzetler bulunur:
- Çorba, tüm günün açlığının ardından Ramazan sofralarının vazgeçilmez bir parçasıdır. İftarda; mercimek en çok tercih edilen olmakla birlikte, yayla, domates, şehriye, ezogelin gibi çorbalar da tercih edilebilir.
- İftarlık meze olarak zeytinyağlılar, yoğurtlu ve ezme salatalar gibi hafif lezzetler de masada yerini alabilir.
- Ana yemek olarak ise birçok seçenek mevcuttur. Genel olarak ise sebze ve et yemekleri, kuru fasulye, nohut gibi yemekler menüyü oluşturabilir.
- Gün boyunca aç kalmanın vermiş olduğu hafif yorgunluk sonrasında iftar sofralarında en çok arananlardan biri de tatlı oluyor. Güllaç, irmik helvası, şekerpare, lokma, tulumba tatlısı gibi lezzetler ise ön plana çıkıyor.
- İftar sonrasında tüketilebilecek içecekler arasında; ayran, Ramazan şerbeti, serin bir limonata, taze sıkılmış meyve suları, soda ya da gazlı içecekler bulunur.
- Hurma, sofranın olmazsa olmazıdır ve oruç açmak için tercih edilir.
- Hurma yerine zeytinle de oruç açılabilir. Aynı zamanda tarihsel bir simge olan zeytin, doyurucu ve lezzetli bir besindir.
Ramazan Sofraları Değişti Mi?
Ramazan sofraları, çoğunlukla değişmez. Her sene Ramazan ayının ilk sahuru ile beraber fırınlarda pişmeye başlayan yegâne lezzet Ramazan pidesidir. Bu muhteşem lezzet, ilk günden sofrada yerini alır. Hurma da aynı şekilde, ilk ve sonraki iftar ve sahur sofrasının yıldızı olmayı başarır. Hurma, Ramazan pidesi, güllaç, Ramazan şerbeti aslında tam olarak Ramazan ruhunu taşıyan lezzetlerdir. İftara dakikalar kala fırınların önünde oluşan uzun kuyruklar da bunun en güzel göstergesidir. Ramazan sofralarının alışkanlıkları değişmese de değişen bir şey var, o da alışveriş alışkanlığı. Bunun en güzel örneği de hurma. Son yıllarda yükselişe geçen enflasyon, A’dan Z’ye her gıda ürününün fiyatlarının artmasına neden oldu. Her üründe olduğu gibi hurma çeşitlerinde de oluşan fiyat değişikliklerini öğrenmek ve avantajlı fiyatlarla satın alabilmek için, Akakçe üzerinden fiyatları karşılaştırabilirsiniz.
Ramazan Sofrasında Hurmanın Önemi
Ramazan sofralarında hurmanın önemi, son derece büyüktür. Oruç tutan insanlar, oruçlarını çoğunlukla hurma ile açmayı tercih ederler. Bununla birlikte hurmanın insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Yüksek besin değerlerine sahip hurmanın sağladığı faydalar ise aşağıda yer almaktadır.
Yüksek besin değeri: İçeriğinde; B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunur.
Sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunur: Hurma, lif oranı çok yüksek olan bir seçenektir. Lifli besinler ise sindirim sisteminin daha kolay çalışmasını sağlar, katkıda bulunur.
Enerji verir: Hurma, karbonhidrat oranı yüksek bir meyvedir. Bu durum ise vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlamaya yarar. Sporcular da antrenman öncesi bu meyveyi tercih edebilir.
Kan şekerini düzenler: Düşük glisemik indeksli bir yiyecektir. Yani, kan şekerini yavaş bir şekilde yükseltir ve dolayısı ile insülin direncini azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir: Hurma, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde, bağışıklık sisteminin de vazgeçilmezidir.
Fiyatlardaki Değişim ve Mutfak
Ramazan ayında etiketlere yansıyan fiyat artışları, sadece hurma ile sınırlı değil. Mutfağın ve Ramazan ayının demirbaşları sayılan zeytinyağı, kuru bakliyat ve et fiyatları da bu artıştan etkilenen ürünlerin başında geliyor. Ramazan öncesi mutfak alışverişine başlamadan önce artık derinlemesine bir araştırma yapılıyor. Ekonomik bir bütçe ile eksiksiz bir mutfak alışverişi için fiyat araştırması yapmak artık neredeyse zorunlu hale geldi. Sizler de hurma fiyatlarındaki değişimi Akakçe üzerinden istatistiksel olarak görüntüleyebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak; hurma fiyatlarındaki değişkenlik dönemle alakalı olduğu gibi, aynı zamanda tercih edilecek hurmanın cinsi ile de alakalıdır.
Ramazan Sofrasında Zeytinyağının Önemi Nedir?
Zeytinyağı da tıpkı hurma gibi Ramazan sofralarında önemli bir yer tutar. Ramazan ayında, gün boyu aç kalınması sebebi ile vücut besinlere ihtiyaç duyar. Zeytinyağı da bu durum için son derece zengin içerikli besinler arasında yer alır. İçeriğinde sağlıklı bileşenler bulunur ve Ramazan ayı boyunca tüketilmesi de oldukça faydalıdır. Ayrıca, Ramazan sofralarındaki yemekleri lezzetlendirir, tat ve aroma verir. Bununla birlikte eskiden neredeyse her evde bulunan bu temel besin, yaşanan fiyat artışları sonrasında tüketicilerin iki kere düşünüp satın aldıkları veya almadıkları ürünler listesinde yer aldı. Ramazan dolayısıyla yapılan mutfak alışverişlerinde, alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyenler bütçelerini zorlayarak eskiye göre daha az miktarlarda bu tarz ürünlere sofralarında yer açmaya çalışıyorlar.