İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Rehine takasında tarih değişti!

Rehine takasında tarih değişti!

İsrail Başbakanlık Ofisi, rehinelerin takasının cuma gününden önce olmayacağını duyurdu. İsrailli yetkililer esir takasının bu sabah başlayacağını duyurmuştu.

İsrail Başbakanlık Ofisi, rehinelerin takasının cuma gününden önce olmayacağını açıkladı. İsrailli yetkililer ilk olarak, esir takasının bu sabah başlayacağını duyurmuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, rehinelerin durumuna ilişkin anlaşma sağlandı. İsrail, Hamas ile rehine takasına onay verdiğini açıkladı.İsrail Başbakanı Netanyahu, kabine toplantısının ardından gelişmeyi "zor ama doğru bir karar" şeklinde duyurdu. Rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını belirtti.

Yapılan anlaşmada bugün saat 10.00'da rehine takasının yapılacağı belirtildi. Filistin medyasının bildirdiğine göre, ateşkes için bekleyiş devam ederken, perşembe günü erken saatlerde Gazze'nin güneyindeki Han Yunus, İsrail saldırılarının hedefi oldu.İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi, Hamas'ın elindeki en az 50 İsrailli ve yabancı rehinenin serbest bırakılmasıyla ilgili sürecin ilerlediğini ancak bunun cuma gününe kadar gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Rehine takasının ne zaman gerçekleşeceğine dair ise İsrail tarafından ilk açıklanan tarih değiştirildi.İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, rehine takasının cuma gününden önce gerçekleşmeyeceği belirtildi. Takasın varılan anlaşmaya uygun olarak yapılacağı aktarıldı.

Çatışmalara verilecek 4 günlük araya ilişkin tarihin değişip değişmediğine dair ise bilgi verilmedi.Hamas yönetimi de, çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşının yine aynı saatte yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, perşembe günü uygulamaya girmesi beklenen esir takası sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

Esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin "sürekli ilerleme kaydettiğini" aktaran Hanegbi, "Serbest bırakılma, taraflar arasındaki anlaşmanın orijinaline göre başlayacak ve bu cumadan önce olmayacak." ifadesini kullandı.

İsrail basını, söz konusu duyuruyu "gecikme" olarak değerlendirdi.İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, "Anlaşmanın uygulanmasındaki gecikme hakkında basına duyuru yapılmadan önce İsrailli esirlerin ailelerine bilgi verilmediği" belirtildi.

'24 saatlik gecikme'

Gecikmeye neyin sebep olduğu belli değil. Anlaşmanın perşembe gününden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Mısırlı bir güvenlik kaynağı Reuters'a verdiği söylemde, arabulucuların başlangıç saatinin sabah 10.00'da olmasını istediklerini söyledi.İsrail'in kamu yayıncısı Kan, anlaşmanın Hamas ve arabulucu Katar tarafından imzalanmaması nedeniyle 24 saatlik bir gecikme yaşandığını öne sürdü.


ABD'li yetkililere göre, aralarında üç yaşındaki Abigail Mor Idan'ın da bulunduğu üç Amerikalı, serbest bırakılması planlanan 50 rehine arasında yer alıyor.Serbest bırakılan her 10 rehine için çatışmalara fazladan bir günlük ara verilecek.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *