Romanya, Pazar günü yaptığı açıklamada, bir Rus insansız hava aracının (İHA) Ukrayna'ya yönelik gece saldırıları sırasında ülkenin hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi. Bu olayın ardından, Romanya Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-16 savaş uçağı havalanarak bölgede devriye uçuşu gerçekleştirdi.

Romanya Milli Savunma Bakanlığı, ihlalin Rusya'nın Ukrayna'da, Tuna Nehri boyunca sivil hedeflere ve liman altyapısına yönelik saldırıları sırasında meydana geldiğini belirtti. Bakanlık, hava sahasını izlemek ve gerektiğinde müdahalede bulunmak üzere F-16 savaş uçaklarının görevlendirildiğini ve NATO müttefiklerinin bu konuda bilgilendirildiğini ifade etti. Rusya'ya gerilimi azaltma çağrısında bulunan bakanlık, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü de ekledi.

Myanmar’da Yagi Tayfunu felaketi: Ölü sayısı 113'e yükseldi, 64 kişi kayıp Myanmar’da Yagi Tayfunu felaketi: Ölü sayısı 113'e yükseldi, 64 kişi kayıp

İlk incelemelere göre, Romanya'nın Periprava köyü yakınlarındaki ıssız bir bölgede mühimmat parçaları tespit edildi. Ayrıca, Ukrayna'nın liman kenti İzmail'den Tuna Nehri boyunca uzanan Plauru kasabası yakınlarında da bir Rus insansız hava aracına ait parçalar bulunduğu bildirildi.

Romanya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını "haksız ve uluslararası hukuk normlarına ciddi şekilde aykırı" olarak nitelendirerek şiddetle kınadı. NATO'nun görevden ayrılan genel sekreter yardımcısı ve Romanya'nın eski üst düzey diplomatı Mircea Geoana da, askeri ittifakın Rusya'nın Romanya hava sahasını ihlal etmesini kınadığını ifade etti.

Editör: Nehir Durdağı