DÜNYA

Rusya-Polonya hattında gerilim!

Polonya, Rusya'ya ait bir intihar dronunun hava sahasını ihlal ederek ülke topraklarına düştüğünü duyurdu.

Rusya ile Ukrayna arasında süregelen çatışmalar, NATO üyesi Polonya'yı da endişe verici bir şekilde etkiledi. Varşova yönetimi, Rusya'ya ait bir intihar dronunun Polonya hava sahasını ihlal ederek ülke topraklarına düştüğünü açıkladı. Bu olayın ardından Polonya ordusu alarma geçti.

Sabah saatlerinde Rus ordusunun artan hava faaliyetlerine karşılık Polonya Silahlı Kuvvetler Harekat Komutanlığı, güvenlik önlemlerini artırdı. Rusya'nın Tu-95 tipi bombardıman uçakları havalanınca, Polonya da kendi askeri uçaklarını bölgeye gönderdi. Yetkililer, bölgede gürültü seviyesinde artış olabileceği konusunda halka uyarılarda bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik uzun menzilli ve yüksek hassasiyetli silahlarla saldırılar gerçekleştirdiklerini bildirdi. Saldırılar sırasında Ukrayna'nın Harkiv kentinde de patlama sesleri duyuldu. Rusya'nın insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırıların ikinci dalgasının başlaması, bölgede gerilimi daha da tırmandırdı.

Polonya'nın hava sahasını ihlal eden Rus İHA'sı sonrası yaşanan bu gelişmeler, Avrupa'nın doğusundaki güvenlik endişelerini yeniden alevlendirdi. NATO üyesi ülkeler arasında bu tür olaylar, olası bir geniş çaplı çatışmanın habercisi olarak algılanıyor.