DÜNYA

Rusya'dan flaş Türkiye açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklamalarda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinde katıldığı bir televizyon programında Türkiye ileSuriye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Lavrov, şunları söyledi:

“Türkler Suriye'den Türk askerlerinin çekilmesine hazır ama henüz belirli parametreler üzerinde anlaşmaya varılmadı. Mültecilerin geri dönüşü, Türk birliklerinin varlığını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırmak için gerekli önlemler hakkında konuşuyoruz. Bütün bunlar çalışmalarda var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki 2010 öncesindeki sıcak ikili ilişkiler normalleşme sürecinde olumlu bir rol oynayabilir.

Şam yönetimi Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için Türk askerlerinin Suriye'den nihai olarak çekilme sürecine ilişkin net bir karar alınması gerektiğini söylüyor.

Geçen yıl hem savunma hem de dışişleri bakanlıkları ve özel kurumların katılımıyla toplantılar düzenlemek için büyük çaba sarf ettik. Bu toplantıları Suriye Arap Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek koşulları görüşmek için kullandık. Bu toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve İran temsilcileri katıldı. Şimdi yeni bir toplantı hazırlamanın makul olacağına inanıyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim.”